Natjecanja

Pregrada je domaćin sljedećeg kola Hrvatskog kuharskog kupa

Kuharski kup Slavka Večerića održava se drugu godinu za redom u sklopu 49. lokalno-tradicijske manifestacije manifestacije “Branje grojzdja” čiji je cilj njegovanje tradicionalnih običaja Hrvatskog zagorja vezanih uz berbu grožđa. Svake godine manifestacija je popraćena bogatim enološkim, turističkim, zabavnim, kulturnim i sportskim sadržajima, dok održavanje natjecanja Kulinarskog kupa upotpunjuje manifestaciju u segmentu gastronomije.  

Interslast - mjesto okupljanja svih ljubitelja dobrih slastica

“INTERSLAST” bilježi svoj osmi rođendan, ponosan na svoj kontinuitet, te na činjenicu da je saživio sa svojim sadržajima i koncepcijom u regionalnom i europskom slastičarstvu. Govorili mi o “Interslastu” na ovaj ili onaj način nitko ne može dovesti u pitanje izuzetnu posjećenost koja bilježi brojku i do 300 sudionika. „Interslast“ je mjesto za profesionalne slastičare ali i hobi slastičare i sve ljubitelje dobre slastice.

Titula renesansnog kraljevskog kuhara pripala Marinku Jurešiću

Natjecanje pod pokroviteljstvom Podravke bilo je međunarodnog karaktera, a na njemu su sudjelovali profesionalni kuhari iz Hrvatske i okolnih zemalja koji su se natjecali u pripremi jela pred mnoštvom okupljenih posjetitelja držeći se striktno srednjovjekovnih receptura i namirnica. U pripremi jela korištene su namirnice specifične za srednjovjekovno doba pa su se tako na  kraljevskom stolu tako našla jela od kopuna, vepra i divljači te delicije od koprive. 

3 razloga zašto mladi kuhari i slastičari moraju sudjelovati na kuharskim natjecanjima

„Bilo je napetosti u zraku. Nije bilo toliko glasno, ali smo još uvijek mogli osjetiti užurbanu, nervoznu atmosferu. Počeli smo pripremati radnu površinu dok tamo, s druge strane, stoji neki kuhar s oznakom suca  i gleda nas kako radimo i bilježi. Znoj počinje lagano teći, iako se ne zna je li to zbog nervoze i panike ili samo zato što je u prostoru vruće“. Tako će započeti većina priča iz natjecateljskih usta. „Na kraju sam bio četvrti, nakon toliko truda, stresa  i vremena, samo diploma... Kome to treba, nikad više!“, neki će završiti priču.

Ivan Tomas najuspješniji na natjecanju “Kuhajmo slavonski”

Natjecanje u Slavonskom Brodu, u sklopu Katarinskom sajma održalo se 24. i 25. studenog te je okupilo natjecatelje iz svih krajeva Hrvatske. Neodoljivo ukusna jela od mesa crne slavonske svinje, maštovite kreacije hladnih plata s delikatesama od svinjskoga buta, svinjski lungići u kombinaciji sa šljivama, uz deserte od oraha, samo su dio bogatog stola svečane večere u Slavonskom Brodu, kao krune dvodnevnog natjecanja.

Dodjeljene kristalne kuhače najboljim sudionicima kupa

Ana-Maria Stanković obranila je titulu te uvjerljivo  osvojila prvo mjesto s pomoćnikom Markom Kovačevićem predstavljajući Srednju strukovnu školu Vinkovci. Drugo  mjesto pripalo je Ivanu Tomasu iz varaždinskog restorana “Fontana Crnković”, dok je treće mjesto osvojila mlada nada još jednog varaždinskog restorana Bedem. Pobjednici su primili trofeje – Kristalne kuhače, kao i vrijedne poklon-pakete sponzora Podravke i Dick.

Slavonski Brod je domaćin 1. kola 13. ciklusa Hrvatskog kuharskog kupa

Hrvatski kuharski kup je svojevrsni festival u cjelinu povezanih kulinarskih natjecanja koja se na razne zadane teme održavaju diljem Hrvatske. Osim svekolike afirmacije kuhara i struke te cjelokupnog hrvatskog kulinarstva i hrvatskih proizvoda, cilj mu je prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude. Posebna je pak zadaća ovih natjecanja kreativan i konkretan doprinos oblikovanju kulinarske prepoznatljivosti lokalne sredine, a time i unapređenje sadržajnosti i atraktivnosti njene cjelokupne turističke ponude.

Uspješno predstavljanje hrvatskog kulinarstva u Pragu

Ova natjecanja ujedno su i kvalifikacije za veliku završnicu koja će se održati slijedeće godine u sklopu Svjetskog kuharskog kongresa u Kuala Lumpuru, Maleziji. Iako su nastupom u Pragu uspješno predstavili hrvatsko kulinarstvo, naši predstavnici nisu se uspjeli plasirati u završnicu ovih prestižnih natjecanja, s obzirom da je samo najbolji iz svakog natjecanja dobio „ulaznicu“ za finale.