Natjecanja

Veliki uspjeh: Četiri zlata, srebro, bronca i diploma za hrvatske chefove u Azerbajdžanu

Dvostruka zlatna medalja, u kategorijama riba i piletina, pripala je Patriku Prnjaku, Filip Klanfar zlatni je u kategoriji riba, srebrnu je medalju osvojio Amos Novak u kategoriji meso, dok je Vedrana Hrastovec Sedlar u kategoriji slastice nagrađena diplomom.

Zlatna nimfa – Cro Cup Varaždin 2025.: Sjajna prezentacija budućih chefova

Pobjednik Zlatne Nimfe – Cro Cupa Varaždin 2025. godine, srednjoškolskog natjecanja za učenike kuharskog i slastičarskog smjera, ekipa je varaždinskog restorana The Familly dok je drugo mjesto pripalo ekipi 2 restorana Bedem. Sve su ostale ekipe – sudjelovalo je njih 12, uz podršku učenika osnovne škole i Društva osoba s invaliditetom Varaždin – nagrađene broncom.

Zlatna Nimfa: Petnaest školskih ekipa u borbi za trofej Zlatna Nimfa

Uz 12 hrvatskih ekipa, na natjecanju sudjeluju dvije međunarodne i ekipa Udruga invalida Varaždin. Ekipe su tročlane, čine ih učenik prvog, drugog ili trećeg razreda, zanimanja kuhar ili slastičar, učenik završnog razreda osnovne škole i mentor objekta, škole ili Udruge kuhara Varaždinske županije.

Tri srebra i jedna bronca za hrvatske chefove u Riminiju

Na trodnevnom se natjecanju, od 16. do 18. veljače, održanom tijekom tradicionalne manifestacije Beer&Food Atracction, natjecalo u četiri kategorije - Global Chefs Challenge, Global Young Chefs Challenge, Global Pastry Chefs Challenge i Global Vegan Chefs Challenge – hrvatski chefovi ukupno osvojili četiri medalje i to u svakoj u kategoriji. Amos Novak (restoran Terbotz, Železna Gora, Međimurje)) i Mladen Zorec (Terbotz) u najkonkurentnijoj su kategoriji, Global Chefs Challenge, zauzeli drugo mjesto, pretekli su ih Talijani, i ukupno bili 4.

DANI HRVATSKOG KULINARSTVA SU POČELI!

Na ovogodišnjem Kamelija kupu sudjeluju najperspektivniji mladi slastičari iz pet različitih škola:

Maja Vrček - Gospodarska škola Varaždin

Daniel Tulić - Srednja škola Petra Šegedina

Daryna Larcheva - Turističko-ugostiteljska škola Antona Štifanića

Tara Krušelj - Ugostiteljsko-turističko učilište Zagreb

Ema Rade - Trgovačko-ugostiteljska škola Karlovac

Dani hrvatskog kulinarstva u Poreču - Hodogram

Dani hrvatskog kulinarstva 2024., prestižna godišnja manifestacija HKS-a, održat će se od 10. do 16. studenog 2024. godine u dvorani Žatika u Poreču. Tjedan posvećen vrhunskim kulinarskim događanjima okuplja najtalentiranije kuhare, slastičare i gastronomske stručnjake iz Hrvatske i inozemstva. Program natjecanja nudi četiri uzbudljive kategorije koje pružaju priliku za isticanje i natjecanje:

- Kamelija Kup: Natjecanje namijenjeno perspektivnim srednjoškolcima, koje potiče mlade kuhare i slastičare na usavršavanje i profesionalni rast u struci.

Croatian Culinary Cup

Natjecanje organiziramo u suradnji s Worldchefsom, čime osiguravamo najviši standard organizacije i suđenja.

Na natjecanju će kuhari i slastičari iz Hrvatske i inozemstva imati priliku pokazati svoje vještine pred eminentnim sucima iz Worldchefs-a, internacionalnim stručnjacima koji su svjetski priznati u kulinarskoj industriji.

Sudionici će imati jedinstvenu priliku da se natječu, uče od najboljih te razmijene iskustva s kolegama iz struke na globalnoj razini. 

Broj natjecateljskih mjesta je ograničen.

14. Kamelija kup

Svi zainteresirani učenici i mentori mogu se prijaviti putem Google obrasca, a za propozicije, točan datum i pravila natjecanja, možete se javiti na hks.kuhar@gmail.com nakon čega ćemo Vas kontaktirati sa svim potrebnim detaljima, uključujući informacije o smještaju i namirnicama. Hrvatski kuharski savez slobodan je nakon zaprimanja prijava organizirati točan raspored natjecanja.

Održano 1. državno natjecanje u prigotovljavanju jela u wok-u

Okupilo se 12 učenika iz 7 škola diljem zemlje:

  1. Srednja strukovna škola Vinkovci
  2. Poljoprivredno-prehrambena škola Požega
  3. Strukovna škola Đurđevac
  4. Industrijsko-obrtnička škola Slatina
  5. Obrtnička škola Koprivnica
  6. Turističko-ugostiteljska i prehrambena škola Bjelovar
  7. Srednja škola Stjepana Sulimanca Pitomača

Uz učenike, u natjecanju je sudjelovala i kategorija profesionalaca, u kojoj su se natjecali iskusni kuhari.

6. Zlatni orah

Organizatori ovog spektakla bili su dopredsjednica Hrvatskog kuharskog saveza (HKS), Sandra Jadek, te predsjednik Udruge kuhara i slastičara grada Slatine, Dražen Šafar.

Na natjecanju je sudjelovalo 52 stručnjaka iz pet zemalja: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, Srbije i Mađarske. Među njima je bilo 31 profesionalac i 21 učenik strukovne škole, što je dodatno obogatilo natjecanje različitim kulinarskim pristupima i tehnikama.