3 razloga zašto mladi kuhari i slastičari moraju sudjelovati na kuharskim natjecanjima

Kategorija vijesti
Natjecanja za kuhare i slastičare održavaju se posvuda u svijetu, sve više i više, do te mjere da ih je gotovo teško pratiti, a kamoli odrediti koja su zaista važna. Olimpijada, Svjetski kulinarski kup, Bocuse d'Or, Global Chefs Challenge? A što je s nacionalnim natjecanjima; Hrvatski kuharski kup, Državno prvenstvo? Je li to sve nepotreban stres i pritisak ili zaista dobra ideja? Trebaju li etablirani kuhari i nove generacije kuhara sudjelovati u kuharskim natjecanjima i ako je tako, zašto da? 

„Bilo je napetosti u zraku. Nije bilo toliko glasno, ali smo još uvijek mogli osjetiti užurbanu, nervoznu atmosferu. Počeli smo pripremati radnu površinu dok tamo, s druge strane, stoji neki kuhar s oznakom suca  i gleda nas kako radimo i bilježi. Znoj počinje lagano teći, iako se ne zna je li to zbog nervoze i panike ili samo zato što je u prostoru vruće“. Tako će započeti većina priča iz natjecateljskih usta. „Na kraju sam bio četvrti, nakon toliko truda, stresa  i vremena, samo diploma... Kome to treba, nikad više!“, neki će završiti priču.

Većina natjecatelja odlazi na natjecanje da pobjedi, međutim, ambicija je također relativan pojam. Gubitak najboljih pozicija je također važan, iz njega učimo više nego iz pobjeda, a i pomaže nam u razvoju karaktera i izgradnji sebe kao osobe.

Kulinarska natjecanja nisu samo način da vrijeme prođe. Upravo suprotno! Zapravo, mnogi šefovi kuhinja i vlasnici objekta prijavljuju mlađe kuhare na natjecanja kako bi im pomogli da steknu više iskustva. Mlađi  kuhari često su odgovorni samo za nekoliko pojedinačnih komponenti jela, ali natjecanja ih prisiljavaju da pripreme cijeli menu s više jela, koji također moraju sami planirati i organizirati. Natjecanja su drugačija od svakodnevnog kuharskog života u kuhinji. Daleko je to od rutine. U novom si okruženju, nema kolege da te pokrije kada nešto zapne, ako si nešto zaboravio nema komore ili frižidera par metara od tebe da uzmeš, vrijeme za kuhanje je ograničeno, a ti si isplanirao sve u sekundu. No, zato ima dovoljno vremena kasnije za pričanje sa sucima i drugim kolegama.

Pobjeda na nekom natjecanju je sjajan način da se vaše ime istakne, a odjednom su i vaše ruke pune novih vizitki.  Ove vrste događanja dobre su platforme za umrežavanje i preporuke, a ujedno su i dva vrlo učinkovita načina marketinga ili bolje reći samopromocije i stvaranja imidža. 
Nakon što se dugo očekivana ceremonija dodjele nagrada završi, nastaje u potpunosti drugačija atmosfera, bez prethodne napetosti i tjeskobe. Za razliku od sportskih natjecanja, mladi kuhari izgledaju sretno nakon događaja jer su svi na neki način "pobijedili" – ako i nisu pokupili nagrade, onda su svakako ostvarili nove kontakte i dobili puno puno iskustva.

3 razloga zašto sudjelovati na kuharskim natjecanjima:

1. Zbog iskustva
Različita situacija, različiti procesi: natjecanja se uvelike razlikuju od uobičajenog svakodnevnog rada. Osim što vam daju priliku da vidite kako drugi rade, također dobivate priliku za rješavanje zadataka koji inače ne bi bili na vašem popisu obveza. To vam pomaže da naučite samoupravljanje u svemu, od planiranja menu-a do brzog servisa.

2. Povećanje samopouzdanja i osobnog razvoja
Prikazivanje svojih sposobnosti ocjenjivačkom sudu, pokazati za što ste sposobni i dobiti potpunu povratnu informaciju od nekoliko stručnjaka iz industrije je zlatna prilika u smislu osobnog razvoja. Vaš vlastiti šef nikada Vas neće moći procijeniti iz ove perspektive.

3. Umrežavanje i stvaranje veza
Ne morate niti pobjeđivati, a dobiti ćete puno toga. Već kroz samu interakciju sa sudionicima i (posebno) sa sucima pomažete da se čuje za Vas. To je i više nego samo prednost

IKA 2018 - pobjednici - juniori

 

Podijeli