
Kuharska se profesija razvijala u okvirima strogih hijerarhija, gdje su muškarci imali prednost u restoranima visoke gastronomije pa i danas u restoranima s tri Michelinove zvjezdice u svijetu, žene čine tek mali, gotovo zanemarivi postotak glavnih chefova.
Francuskinja Anne-Sophie Pic, Britanka Clare Smith, Amerikanka Dominique Crenn i Talijanka Nadia Santini danas pomiču granice u svijetu fine dininga. Prve tri imaju po tri Michelinove zvjezdice dok je Santini osvojila prestižnu titulu „Najbolja chefica svijeta“ prema izboru The World's Best Restaurants. I Slovenka Ana Roš, samouka kuharica i vlasnica Hiše Franko može se pohvaliti s tri zvjezdice, treću je dobila u jesen 2023. godine.
No sve one, da bi bile tu gdje jesu, na vrhu, morale su se dokazivati višestruko od muškaraca jer branša, očigledno je, još uvijek vrlo skromno prihvaća žene na mjestu chefica.
No, iako puževim korakom, situacija se, polako mijenja. Inicijativa koje potiču žene u kulinarstvu sve je više, a renomirana natjecanja poput „Bocus d’Ora“ i „Worldchefs Global Chefs Challenge “otvaraju vrata ženama, jednako kao natjecateljicama ili sutkinjama.
Gdje je tu Hrvatska? Situacija je preslika svjetske, ali Hrvatski kuharski savez aktivno radi da se ona promijeni. Istaknute chefice poput Dragice Lukin, Vesne Miletić, Ane Grgić Tomi, Mire Zrnić, Ane Ugarković, Vesne Miletić, Priske Thuring…. svojim radom i talentom dokazuju da žene itekako mogu zauzeti vodeće pozicije u kulinarstvu.

Ipak, izazovi su i dalje veliki. Kuhinjski tempo i zahtjevna radna okolina često otežavaju ženama napredovanje, a nerijetko su suočene s predrasudama i manjim plaćama u odnosu na muške kolege. No, svaka nova generacija donosi sve više talentiranih chefica koje ruše barijere i redefiniraju profesionalnu gastronomiju pa će jednoga dana chefice moguće i ravnopravno parirati muškim kolegama, iako danas to izgleda nezamislivo. Jer, činjenica je da svijet kuharstva još uvijek nije ravnopravan, ali koraci naprijed su vidljivi – i nezaustavljivi. Hrvatski kuharski savez nastavlja poticati razvoj ženskog kulinarstva, dajući priliku talentiranim cheficama da zauzmu mjesto koje zaslužuju u ovom prestižnom poslu.
- Žene se drukčije odnose prema hrani nego muškarci. Za razliku od žena koje više slijede instinkt zaostao iz praiskonskih vremena kada su muškarci bili lovci, a žene uz ognjište pripremale hranu, muškarci su skloniji novim tehnologijama, kulinarstvu kao industriji u kojoj se prema pripremi hrane odnose kao prema rješavanju problema i intelektualizaciji, što je doseglo vrhunac molekularnom kuhinjom. U želji da postanu superzvijezde, bojim se da će mladi chefovi zaboraviti jednostavnost bakine kuhinje. Svaki dobar restoran morao bi pomiriti obje strane – izjavila je svojevremeno britanska chefica Margot Henderson.