Sačuvaj okus ljeta: vodič za konzerviranje i zamrzavanje povrća i voća

zimnica
Kategorija vijesti
Kolovoz se bliži kraju i savršen je trenutak za "uhvatiti" ljeto u staklenke i vrećice za zamrzavanje.
U današnjem članku ćete naći neke ideje

 

Ljeta u Hrvatskoj prava su žetva za sva osjetila. Tržnice, vrtovi i polja su prepuni šarenog povrća i slatkog voća koje mami mirisom i okusom.

Da taj užitak ne bi završio s krajem sezone, pametno je dio tog ljetnog izobilja sačuvati za hladnije dane. Osim tradicionalnih "zimnica", zamrzavanje je iznimno jednostavan i učinkovit način očuvanja hrane.

Postoji nekoliko zlatnih pravila pripreme voća i povrća za zamrzavanje

Prije nego što krenete u sam proces, važno je znati nekoliko temeljnih stvari koje će osigurati kvalitetu vaših proizvoda.

  1. Kvalitetne namirnice: Zamrzavajte samo svježe, zrele, ali ne prezrele plodove. Ono što zamrznete, neće biti bolje nego što je bilo u početku.

  2. Brza obrada: Povrće i voće treba oprati, očistiti i obraditi što je prije moguće nakon branja/kupovine kako bi sačuvali vitamine i okus.

  3. Blanširanje (za povrće): Ovo je KLJUČNA radnja za većinu vrsta povrća. Blanširanje znači kratko prokuhavanje povrća u vodi, a zatim prekid termičke obrade/hlađenje u ledenoj vodi. Tim postupkom se:

    • Zaustavlja djelovanje enzima koji uzrokuju gubitak boje, okusa i teksture

    • Očuvavanje  vitamina

    • Uklanjaju se mikroorganizmi

    • Skraćuje vrijeme kuhanja nakon odmrzavanja.

  4. Odgovarajuće pakiranje: Koristite specijalne vrećice za zamrzavanje ili plastične posude namijenjene za niske temperature. Isisate zrak što je više moguće kako bi se spriječilo stvaranje površinskog leda.

Kako pravilno zamrznuti povrće?

  • Rajčica:

    • Rajčice se mogu zamrznuti cijele, blanširane i osušene. Stavite ih na pladanj u zamrzivač, a kada se smrznu, prebacite ih u vrećicu. Nakon odmrzavanja, koža će se lako oguliti, a pulpa je savršena za umake.

  • Paprike:

    • Isjeckajte ih na trakice, kockice ili ostavite cijele za punjenje. Nije ih potrebno blanširati. Ravnomjerno ih rasporedite na pladanj da se ne slijepe, zamrznite, a zatim prebacite u vrećice.

  • Patlidžan (Plavi patlidžan):

    • Narežite ga na kolutove ili kockice, posolite i ostavite da "pusti vodu" kako bi se uklonila gorčina. Isperite i dobro osušite. Možete ga blago blanširati (2-3 minute) ili pržiti na malo ulja prije zamrzavanja.

  • Cvjetača i brokula:

    • ‎Rastavite na cvjetiće. Blanširajte 3 minute, ohladite u ledenoj vodi, dobro ocijedite i pakirajte.

  • Grah:

    • ‎Očistite i operite. Blanširajte 2-3 minute, ohladite, ocijedite i pakirajte.

  • Blitva:

    • ‎Listove odvojite od peteljki. Listove blanširajte 2 minute, a deblje peteljke 3-4 minute. Ohladite, dobro ocijedite (važno!) i pakirajte.

  • Mahune:

    • ‎Očistite i operite. Blanširajte 2-3 minute, ohladite, ocijedite i pakirajte.

Kako pravilno zamrznuti voće?

  • Šljive, breskve, marelice:

    • Operite, osušite, izvadite košticu. Možete ih zamrznuti na pladnju u polovicama ili komadima, a zatim prebaciti u vrećice. Kako ne bi potamnjele, možete ih preliti otopinom vode i soka od limuna (1 žlica soka po šalici vode).

  • Smokve

    • Operite, osušite i odrežite peteljku. Mogu se zamrznuti cijele ili prerezane na polovice.

Tradicionalno konzerviranje - nekoliko savjeta za dobru zimnicu

Zamrzavanje je praktično, ali konzerviranje u staklenkama daje neusporediv okus.

  • Ajvar: Kralj zimnice! Pečene paprike i patlidžani, samljeveni, dugo kuhani s usitnjenim češnjakom, uljem i octom. Zatvoren u sterilne staklenke, ajvar je blago hrvatske kuhinje.

  • Pindžur: Sličan ajvaru, ali s dodatkom rajčice i češnjaka, često i ljutom paprikom.

  • Pelat (Passata) od rajčice: Propasirani sok od rajčica, skuhan do željene gustoće i zatvoren u tegle. Dodatak svježeg bosiljka tokom kuhanja dodaje jedan poseban "šmek". Passata se može ohlađena i zamrznuti.

  • Šljive u rakiji: tradicija Hrvatske i zemalja regije sa varijacijama dodavanja nekih začina (cimet, klinčić). Oprane šljive se stavljaju u staklenku te posute šećerom se preliju rakijom. Nakon nekoliko mjeseci, dobivate izvrstan liker i odlične "pijane" šljive za desert. Preporučamo da prije izrade ovog recepta izvadite koštice iz šljiva.

  • Slatko od smokava, dunja ili šljiva: Voće kuhano u šećernom sirupu do želatinozne teksture. Savršen dodatak siru ili kao namaz.

 

Podijeli