
Ovo natjecanje je edukativnog karaktera te se neće proglašavati pobjednici već će sudionici dobiti uvid u koncept natjecanja, pokazati razinu pripreme, znanja i vještina. Osigurat ćemo Vam potreban feedback za bolje nastupe na idućim izdanjima preko međunarodnih ocjenjivača koje će predvoditi Christian André Pettersen, pobjednik Europskih kvalifikacija (2018. i 2020.) i dvostruki osvajač trećeg mjesta u finalu Bocuse d'Or-a u Francuskoj..
Dopustite da i Vas zarazimo Bocuse d'Or opsesijom te Vas u tom smislu pozivamo na ovogodišnje Bocuse d'Or Croatia – revijalno natjecanje, prvi korak na našem zajedničkom putu prema velikom finalu u Francuskoj.
Kandidata za sljedeće Europske kvalifikacije, Hrvatska će tražiti sljedeće godine u sklopu Bocuse d'Or Croatia – nacionalnih kvalifikacija.
Ukratko o natjecanju:
U siječnju 1987. Paul Bocuse kreirao je Bocuse d'Or, revolucionarno kuharsko natjecanje. Po uzoru na velika sportska događanja, osmislio je kuharski „show“ s naglaskom na kuhanje i kuhare. Svake dvije godine, veliko finale se održava u Lyonu, Francuskoj, u srcu Sirhe, jednog od najvećeg profesionalnog sajma posvećenog gastronomiji.
Bocuse d'or popularno se naziva i „Formulom 1“ u kuharskom svijetu. Najelitnije je kuharsko natjecanje s tradicijom dugom preko 30 godina. Njen utemeljitelj, Paul Bocuse, proglašen je za najboljeg kuhara 20 stoljeća. Najistaknutiji francuski i svjetski kuhar svojim je radom obilježio 20-o stoljeće, a natjecanje je kreirao s ciljem isticanja talenta i izvrsnosti kuhara pojedinaca. Prije sudjelovanja u finalu koje se svake dvije godine održava u Lyonu u Francuskoj sudionici moraju proći nacionalna i kontinentalna natjecanja - Bocuse d'Or Europe, Bocuse d'Or Asia Pacific i Bocuse d'Or America Bocuse d'Or Africa.
Hrvatska je svog predstavnika za sljedeće Europske kvalifikacije u Norveškoj (2024) pronašla na Bocuse d'Or Croatia natjecanju u sklopu posljednje manifestacije „Dani hrvatskog kulinarstva“ Pobjednik je bio Tomislav Karamarko no Hrvatska, zajedno s još nekoliko europskih država nije odabrana u 20 država koje će nastupiti na spomenutom natjecanju.
I dalje ostajemo članom Bocuse d'Or organizacije te gradimo mrežu kuhara koje ćemo pripremati za sljedeće nacionalno i kontinentalno natjecanje i stvaramo mrežu partnera poput organizacije Bocuse d'Or winners koja će nam pomoći u sljedećih par godina kako bi lakše ostvarili zadane ciljeve.
S tim ciljem, pozivamo Vas da nam se pridružite na Revijalnom izdanju natjecanja Bocuse d'Or Croatia, koje će se održati u Gospodarskom centru Osijek, četvrtak 23.11. 2023. (dolazak u srijedu uz obavezni sastanak za natjecatelje).
Ideja natjecanja: Kroz nacionalne i kontinentalne selekcije okupiti 24 mlada kuhara iz cijelog svijeta - talente svoje generacije koji obećavaju i pripremiti vrhunske specijalitete u roku od 5 sati i 35 minuta, uživo pred oduševljenom publikom. Odluku o pobjedniku donosi ocjenjivački sud sastavljen od najznamenitijih svjetskih kuhara.
Osim pukog natjecanja u kuhanju, Bocuse d'Or je i show koji dobiva izvanrednu medijsku pokrivenost. Mnogi talentirani kuhari napravili su sebi ime pobjedom pa čak i samim sudjelovanjem na natjecanju.
20 godina nakon kreiranja natjecanja, suočavajući se sa sve većim brojem zemalja koje žele sudjelovati na prestižnom natjecanju, Bocuse d'Or je 2007. godine stvorio i koncept kontinentalnih kvalifikacija: Bocuse d'Or Europe, Bocuse d'Or Latinska Amerika, Bocuse d'Or Afrika i Bocuse d'Or Azija-Pacifik. Ova događanja su zapravo kontinentalna finala i imaju za cilj odabrati 24 zemlje koje će stići do prestižnog finala. Nagrada Bocuse d'Or dodjeljuje se na kraju finala koje se održava svake dvije godine u siječnju tijekom sajma Sirha u Lyonu. Više od izoliranog događaja, Bocuse d'Or sada ima gotovo šezdeset nacionalnih i kontinentalnih natjecanja tijekom dvogodišnjeg ciklusa, što dovodi do kulminacije svjetskog finala koji se uvijek održava u Lyonu, Francuska.
Načela i vrijednosti koje Bocuse d'Or promiče:
- Radite kao ekipa
- Predstavljajte se s ponosom
- Poštujte namirnicu i proizvođača
- Izrazite svoj duh, slobodu i maštu
- Koristite najbolje od svojih znanja
- Ne bacajte namirnice/hranu i ne pnašajte se rasipno
- Budite sam svoj gospodar u teškim trenucima
- Ostanite skromni u pobjedi, sjajite u porazu
- Budite humanisti u svom radu
- Prenosite strast na buduće generacije
Kategorije Bocuse d'Or Croatia 2023. natjecanja:
- Tema na tanjuru - Šaran
- Tema na plati - Pačja prsa
- Priprema za 6 osoba
Tim čine:
Natjecatelj:
Mora biti profesionalni kuhar s hrvatskom putovnicom i imati više od 23 godine na dan natjecanja. Mora zadovoljavat barem jedan od sljedećih uvjeta:
- zaposlen u restoranu s oznakom Michelinove zvjezdice,
- zaposlen u restoranu s Michelinovom preporukom,
- zaposlen u hotelu s 5 zvjezdica s iskustvom od najmanje 5 godina vođenja kuhinjskog tima (Chef de cuisine ili Sous-chef)
- nositelj titule Državnog prvaka u kulinarstvu.
Pomoćnik:
Mora biti profesionalni kuhar s hrvatskom putovnicom i imati manje od 21 godine na dan natjecanja
Coach/Mentor:
Mentor može biti vlasnik ili predstavnik objekta/restorana, šef kuhinje restorana ili druga odgovorna osoba koja će imati znanja o svom timu i jelima koja će pripremati natjecatelj i pomoćnik. Mentor će sudjelovati u ocjenjivanju jela i rada natjecatelja te će biti zadužen za promociju svog tima i objekta u sklopu natjecanja. Mentor za vrijeme pripreme jela ne ulazi u natjecateljski prostor te ne može ni na koji način pomagati natjecatelju i pomoćniku za vrijeme trajanja natjecanja.
Detaljne propozicije ovogodišnjeg Bocuse d'Or Croatia natjecanja preuzmite ispod teksta.
Prijavnicu za natjecanje ispunite ovdje