Desert od buče i šljive

Predrag Galjevski hks
Predrag Galjevski
Predrag Galjevski – Galija – Slatka simfonija od maka, grožđa i čokolade
Slatki složenac
Priprema

Biskvit od maka napravimo tako da istučemo jaje sa šećerom, dodamo mak, malo ulja, prašak za pecivo, vanilin šećer i pečemo oko 20 minuta na 180 C. Tako isto radimo i biskvit od čokolade samo ne stavljamo mak već kakao u prahu. Prije pečenja namažemo uljani papir, na njega stavimo smjese i pečemo.

 

Kremu od grožđa pripremimo tako da napravimo džem od grožđa, ohladimo, pa dodamo mlijeko i lagano miješamo dok mlijeko ne zavre. Pustimo da se ohladi. Stavimo listić želatine u smjesu te dodamo šlag koji smo prethodno istukli.

Na isti način radimo kremu od sira, samo stavljamo sir u mlijeko, a kad se ohladi dodamo tučeni šlag i povežemo želatinom.

 

Složenac pripremamo tako da na biskvit od maka stavimo kremu od grožđa, pa biskvit od čokolade, kremu od sira, biskvit od maka, kremu od grožđa, biskvit od maka i na kraju prelijemo sa bijelom čokoladom koju smo miješali s brusnicama i dekoriramo.

Sastojci
3 kom jaja
100 g brašno, T550
25 g šećer
1 pak vanilin šećer
1 pak prašak za pecivo
35 g mak
25 g grožđe, bijelo
35 g sir, kravlji, pomasni
3 listića želatine
3 dl mlijeka
80 g šlag u prahu
35 g kakao u prahu
5 g čokolada, bijela
12 kom brusnice
1 dl suncokretovo ulje
15 g margarin
Slatke kockice od maka i vanilije
Priprema

Jaja istučemo zajedno sa šećerom sve dok ne dobijemo pjenastu smjesu. Dodamo mak i malo brašna pa stavimo peći na uljani papir oko 15 minuta na 190 C. Za kremu kuhamo žumanjke s mlijekom, dodamo aromu vanilije, vanilin šećer i na kraju želatinu. Kada se malo ohladi dodamo šlag u prahu pa izlijemo na biskvit od maka. Kada se ohladi nalijemo čokoladu koju smo otopili na maslacu. Stavimo u hladnjak da stisne pa dekoriramo karameliziranim bademom.

Sastojci
100 g brašno
2 kom jaja
3 pak vanilin šećer
2 žlice šećera
45 g mak
5 g badem
24 g šećer
1 dl mlijeko
2 kom žimanjak
3 listića želatina
35 g šlag u prahu
0,2 dl koncentrat vanilije
25 g maslac
45 g čokolada za kuhanje
Čokoladne okruglice
Priprema

Čokoladne kekse sameljemo, dodamo maslac i slatko vrhnje pa od njih oblikujemo okruglice koje punimo zapečenim lješnjacima. Otopimo bijelu čokoladu pa ju prelijemo kao dekoraciju na okruglice.

Sastojci
65 g keksi, čokoladni
25 g maslac
20 g preljev od čokolade
3 g lješnjak
15 g čokolada, bijela
5 g šećer
0,5 dl slatko vrhnje