File orade obložen patliđanom na pireu od mrkve umakom od bijelog vina

Tomislav Karamarko hks
Tomislav Karamarko
Rad sa natjecanja “Zlatno sunce” u Primoštenu 2010.
File orade obložen patliđanom na pireu od mrkve umakom od bijelog vina
Priprema

Od korjenastog povrća , ribljih kostiju i začina kuhati temeljac. Dio ribljih filea rezati na trake, prekriti smjesom od ribljeg mesa, jaja, vrhnja i obložiti listićima tikvice, poširati u ribljem temeljcu.
Patliđan narezati na tanke ploške , prepeči na roštilju, premazati ribljom smjesom, u sredinu staviti komad ribljeg filea, zarolati i zapeći.
Papriku peći na tavi , oguliti, samljeti, začiniti i njome prekriti manji file orade, lagano zapeći. Temeljac u kojem se poširala riba reducirati s bijelim vinom, legirati vrhnjem, začiniti i lagano prokuhati. Dodati pire od žute paprike.
Mrkvu i krumpir kuhati u posoljenoj vodi, propasirati , dodati đumbir, još malo začiniti i servirati uz ribu.

Mini rajčicu narezati, očistiti od koštice. Prepržiti luk na maslinovom ulju, dodati rajčice i lagano pirjati zaljevajući temeljcem.

Sastojci
5 kg orade
2 dcl bijelog vina
300 g tikvica
300 g patliđana
1 kg mrkve
300 g korjenastog povrća
300 g paprike
1 dcl maslinova ulja
200 g mini rajčice
3 kom jaja
2 dcl vrhnja
5 g soli
3 g papra
2 g mljevenog đumbira
25 g češnjaka
10 g peršina
500 g krumpira