Glavno jelo od svinjskog buta i žitarica

Željko Bešenić kuhar.hr
Željko Bešenić
Svinjetina na zdrav način
Mesno jelo 1
Priprema

Od svinjskog buta narežemo odreske koje potučemo i začinimo. Proso kuhamo s pancetom. Na marinirani odrezak stavimo farsu od piletine, proso i crvenu papriku. Zarolamo i pečemo u foliji. Pred kraj pečenja roladu premažemo masom od bjelanjaka i parmezana, pospemo kus kusom i zapečemo.

Sastojci
1 kg svinjski but
0,2 kg pileće mljeveno meso
0,06 kg panceta
0,24 kg proso
0,12 kg kelj
0,12 kg crvena paprika
2 kom bjelanjak
0,20 kg parmezan
0,12 kg kus kus
sol
papar
Mesno jelo 2
Priprema

Od svinjskog buta narežemo odreske, potučemo i začinimo. Mrkvu i tikvicu narežemo na rezance, začinimo i pomješamo s bjelanjkom. Dobivenim natjevom punimo odreske i pečemo u foliji.

Sastojci
1,20 kg svinjski but
0,24 kg mrkva
0,24 kg tikvica
2 kom bjelanjak
sol
papar
Prilog 1
Priprema

U kipuću slanu vodu stavimo maslac i lagano ukuhamo kukuruznu palentu. Kuhamo na laganoj vatri nekoliko minuta.

Sastojci
0,36 kg palenta
0,12 kg maslac
sol
voda
Prilog 2
Priprema

Maslac otopimo i na njemu pirjamo povrće narezano na trakice. Začinimo i poslužimo.

Sastojci
0,12 kg luk, mladi
0,12 kg paprika, crvena
0,12 kg paprika, žuta
0,12 kg paprika, zelena
0,12 kg kukuruz šećerac
maslac sol i papar
Prilog 3
Priprema

Rižu skuhamo u povrtnom temeljcu.

Sastojci
0,24 kg riža, smeđa
temeljac od povrća
Umak od češnjaka
Priprema

Na maslacu napravimo svjetlu zapršku i zalijemo vrhnjem za kuhanje. Dodamo usitnjeni češnjak i kuhamo na laganoj vatri.

Sastojci
0,10 kg brašno
0,10 kg maslac
0,2 l vrhnje za kuhanje
0,06 kg češnjak
sol i papar
Umak od vina
Priprema

Sve sastojke pomiješamo i kuhamo na pari dok se ne zgusne.

Sastojci
0,2 l vino
0,05 kg šećer
2 kom žumanjak