Juha od graška s žličnjakom

Anđelko Levanić hks
Anđelko Levanić
Rad sa natjecanja Državnog prvenstva kuhara 2009. U kategoriji „Meni od 4 slijeda“ natjecatelji su imali 90 minuta da od zadanih namirnica osmisle juhu, toplo predjelo, glavno jelo i desert, a onda isto i pripreme u zadanom vremenu.
Juha od graška s žličnjakom
Priprema

Od mrkve, luka, cvjetače, poriluka, graška i krumpira napraviti temeljac. Na maslacu zapržiti brašno, podliti temeljcem, pa dodati pasirani grašak. Žličnjak napravimo tako da skuhamo krumpir, izgnječimo ga, dodamo mu svježi bosiljak, pola jaja, brašno, sol i papar. Žličnjak dodamo u juhu pa legiramo vrhnjem i žumanjkom. 

Sastojci
100 g grašak
50 g maslac
50 g brašno, glatko
2 kom jaje
30 ml vrhnje
200 g krumpir
100 g mrkva
150 g luk
100 g rajčica
100 g cvjetača
100 g poriluk