Ovog vikenda posjetite najslađu manifestaciju: Virovsku prkačijadu

Kategorija vijesti
Pred nama je 8. po redu Virovska prkačijada, tradicionalna turistička manifestacija koja se ove godine održava od 19. do 21. svibnja u Virju.
Virovska prkačijada održava se od 2016. godine kao prvi europski festival malih tradicijskih kolača koji se ovdje nazivaju prkači.

Idejni začetnik manifestacije je novinar porijeklom iz Virja Stjepan Odobašić koji je poznati promotor kulinarstva i slastičarstva u ovome dijelu Europe. Na njegovu inicijativu u Virje svake godine dolaze sudionici iz različitih zemalja svijeta od kojih su mnogi poznati na svjetskoj razini, a njihovi nastupi i slastice koje pripremaju posjetiteljima nerijetko izgledaju vrlo egzotično. Tako će ove godine na Virovskoj prkačijadi sudjelovati gosti iz čak sedam zemalja, i to Armenije, Brazila, Australije, Palestine i Izraela, te naši susjedi iz Bosne i Hercegovine i Mađarske.

Osim njih, na ovogodišnjoj Virovskoj prkačijadi predstavit će domaći promotori kulinarstva Dragica Lukin, Zlatko Sedlanić i Marina Paleka, a bit će tu i Branko Ognjenović, Snježana Bošnjak i drugi. Svi oni održat će radionice i prezentacije svojih umijeća, a posebno je važno naglasiti njihovu suradnju s učenicima srednjih ugostiteljskih škola koji pripremaju cocktail i cooking show. Uz njih predstavit će se i domaće udruge žena sa svojim slasticama, a ove godine doći će i članovi udruge Solinjani koji djeluju kao promotori kulture i baštine Solina i Dalmacije te će predstaviti svoje izvorne dalmatinske kolače i slastice.

Od stranih gostiju posebno treba istaknuti kulinarsku reprezentaciju iz Armenije čiji će vrsni kuhari spremati najpoznatije tradicijske kolače iz svoje domovine. Među njima je Iskui Ambartsumian, slastičarka iz Armenije, dobitnica niza svjetskih nagrada u kategoriji Pastry art koja će prezentirati izradu cvijeća od šećera. Njezine kreacije zadivit će sve jer je šećerne dekoracije koje ona izrađuje teško razlikovati od pravog cvijeća. Redoviti sudionik Virovske prkačijade je i Sarkis Yacoubian koji će doći i ove godine. Tu će biti i rado viđen gost Heitor Cassimiro koji će prezentirati pripremu nekoliko najpoznatijih slastica iz Brazila dok će Snježanja Bošnjak, slastičarka iz Savezne države Victoria u Australiji pripremiti australsku Pavlovu roladu i australske anzac kekse. Šef kuhinje hotela Radon Plaza iz Sarajeva izrađivat će bosansko-hercegovačke slastice. Vjerujemo da je ovo dovoljno dobar poziv na degustacije i uživanje u slasticama iz različitih krajeva svijeta koje će tih dana biti pripremljene u Virju.

Predavanja, stručne radionice, degustacije i predstavljanja gostiju bit će u subotu, 20. svibnja tijekom cijelog dana pod šatorom na Trgu Stjepana Radića dok će promocija ugostiteljskih zanimanja te cooking i cocktail show biti u petak, 19. svibnja u večernjim satima. U petak će se održati dva tradicionalna i vrlo važna događanja u sklopu Virovske prkačijade, a to su Vrtićka virovska prkačijada i Mala virovska prkačijada. Prva je namijenjena natjecanju polaznika dječjih vrtića iz središnje Podravine i održat će se u Dječjem vrtiću Zrno u Virju s početkom u 8 sati ujutro. Na Maloj virovskoj prkačijadi u Osnovnoj školi prof. Franje Viktora Šignjara u Virju, također u prijepodnevnim satima, natjecat će se u spravljanju prkača učenici iz čak osam osnovnih škola iz Podravine (Drenovica, Ferdinandovac, Đelekovec, Gola, Koprivnički Ivanec, Legrad, Rasinja i Virje). Čuvanje tradicije i prenošenje starih vještina na najmlađe generacije jedan je od najvažnijih ciljeva Virovske prkačijade.

Središnjim događanjem mogli bismo nazvati slaganje velike plasnice od zvjezdica u kojem će sudjelovati svi mještani i posjetitelji Virovske prkačijade. Plasnica (stog ili plast) bit će izrađen od desetak tisuća malih kolača – zvjezdica koje će pripremiti članice udruga žena koje sudjeluju na Virovksoj prkačijadi ali i samostalne domaćice i sokačice, a vrhunac će biti posipavanje plasnice šećerom u prahu i degustacija istih zvjezdica. Sve to događat će se u mjesnom parku u subotu, 21. svibnja u poslijepodnevnim satima. Moderator i voditelj programa festivala bit će Branko Uvodić. Tijekom cijelog dana moći ćete kupiti kolače i druge domaće proizvode na štandovima naših udruga, OPG-ova i obrtnika.

U svakom od tri dana trajanja Virovske prkačijade bit će i kulturnih sadržaja. Tako će u petak, 19. svibnja u 21 sat članovi Kazališne družine i HPD-a “Ferdo Rusan” iz Virja izvesti pučku dramu s pjesmom i plesom pod nazivom “Kam vrag nemre, dojde baba”. U subotu, 20. svibnja u 20 sati započet će Slatki susreti folklora na kojima će nastupiti kulturno-umjetnička društva iz Hrvatske, a domaćin je Hrvatsko pjevačko društvo “Ferdo Rusan” iz Virja. Poslije toga slijedi Virovska veselica, druženje i zabava uz nastup Tamburaškog sastava Dangube. Svi se osjećajte pozvanima na zabavu pod šatorom na Trgu Stjepana Radića. Nedjelja, 21. svibnja rezervirana je za likovnu koloniju koja će započeti okupljanjem sudionika u 9 sati i potrajat će do podneva. Ovakvo događanje po prvi puta se organizira u sklopu Virovske prkačijade, a likovna kolonija bit će jedinstva po tome što je zadana tema za slikare i kipare – prkači. Likovnu koloniju organizira Likovna sekcija HPD-a “Ferdo Rusan” iz Virja i pozivamo vas da obiđete dvadesetak umjetnika koji će toga dana stvarati u virovskom parku. Osim toga, pridružite se i pripremanju zajedničkog jela te degustaciji od 10 do 11 sati, a u organizaciji Taste of peace – Hrvatska pod vodstvom Josipe Rasinec.

Detaljni program 8. Virovske prkačijade možete pronaći na plakatima, letcima i medijima te na internetskim stranicama TZP Središnja Podravina i Općine Virje. Ovogodišnja Virovska prkačijada ponovno se održava pod pokroviteljstvom Koprivničko-križevačke županije, Hrvatskog kuharskog saveza te organizacija Taste of peace i Kuhari bez granica. Glavni organizator je Općina Virje, a za realizaciju su zaduženi članovi Stručno-organizacijskog povjerenstva na čelu s predsjednikom Draženom Đuriševićem. Grafičko oblikovanje tiskanih materijala i vizualna obilježja Virovske prkačijade i ovoga puta osmislio je Tomislav Turković.

Pozivamo vas da posjetite događanja na 8. Virovskoj prkačijadi u Virju koja će ove godine trajati čak tri dana i nudi za svakog ponešto.

Galerija slika

Podijeli