Hrvatski kuhari i slastičari putuju na Kulinarsku Olimpijadu

Kategorija vijesti
IKA/Kulinarska olimpijada 2024. održava se od 2. do 7. veljače 2024. U sklopu sajma u Stuttgartu, Njemačka. Kulinarska olimpijada je najstarije, najveće i najraznovrsnije međunarodno kulinarsko natjecanje u svijetu. S puno strasti, profesionalni timovi kuhara rade na savršenoj interakciji sastojaka, pripreme i prezentacije. Olimpijada se održava svake četiri godine i tako već gotovo 125 godina kuhari i slastičari stvaraju nove kulinarske trendove. I ove godine će se kroz razne kategorije predstaviti preko 3000 kuhara i slastičara iz čitavog svijeta.

Po peti puta će i Hrvatska imati svoje predstavnike na ovom natjecanju i to u kategorijama Comunity Catering timova, Regionalnih timova, te individualno u kategorijama Culinary Art i Pastry Art.

U jednoj od brojnih kategorija, međunarodni regionalni timovi predstavljaju delicije svog lokalnog područja širokoj publici. Izložbe jela su "samo za razgledavanje" i prikazuju kulinarsko umijeće na najvišoj razini. S ponosom i strašću prema svojim regijama, timovi iz cijelog svijeta natjecat će se jedni protiv drugih i staviti svoje kulinarske vještine na test. Izazov predstavlja dvodijelno natjecanje. U "Kulinarskoj umjetnosti" traže se finger food, svečana plata, različita predjela  i ekskluzivan jelovnik od 5 slijeda, a mora sadržavati veganske komponente. Zahtjevi za "Slastičarsku umjetnost" uključuju umjetničke slastice i male slatke zalogaje. Menu sastavljaju timovi od pet članova, s tri pomagača, međunarodni sudački tim ocjenjuje, a posjetitelji IKA-e kritički razgledavaju i dive se predstavljenim jelima.

"Kulinarska olimpijada i prateći sajam jedna su od najvećih i najboljih platformi za predstavljanje kulinarskih timova i njihovih gastronomskih vještina i znanja. Olimpijada nudi i upoznavanje s najnovijim svjetskim gastro novitetima, novim kulinarskim tehnikama i pratećom tehnologijom.Varaždinska županija ponovno će se predstavljati na ovoj najvećoj svjetskoj kulinarskoj pozornici. Održavanjem ovakvih natjecanja potiče se konkurentnost kuhara i slastičara te razvoj svjetskog kulinarstva. Prezentirat će se noviteti u svijetu kulinarstva, razmjenjivati ideje i iskustva koje će članovi Regionalnog tima širiti na kolege u ostatku godine te time direktno utjecati na razvoj i unapređenje ugostiteljske ponude kao i samih ugostiteljskih objekta u Varaždinskoj županiji. Na Svjetskoj kulinarskoj olimpijadi u Stuttgartu nastupit će Regionalni tim Varaždinske županije od 8 članova te dvoje individualaca uz prateće osoblje. Veliko mi je zadovoljstvo voditi ovaj tim i čitavi projekt,  a ove smo godine stavili naglasak na čuvare tradicije, okusa i mirisa Varaždinske županije te ćemo ih ponosno istaknuti kroz našu prezentaciju na Olimpijadi.  Nastup na Olimpijadi mladim će kuharima i slastičarima proširiti horizonte i dati veliki poticaj za daljnji rad u struci i unapređenje postojeće ugostiteljske ponude našeg kraja. S pripremama za natjecaanje krenuli smo početkom 2023. godine. No zbog redovnih nastupa na najvećim  kuharskim smotrama, u svakodnevnom radu susrećemo se s detaljima koji će nam pomoći u prezetaciji na Kulinarskoj Olimpijadi. Prije svega, želja nam je kvalitetno predstaviti Hrvatsku, Varaždinsku županiju i grad Varaždin kao podneblje s bogatom kulinarskom baštinom i nadarenim kuharima i slastičarima, no s obzirom na vrijeme, trud i rad uložen u pripreme za ovu prestižnu kulinarsku smotru, vjerujem da odlican rezultat nece izostati. Olimpijada je ujedno mjesto za edukaciju kuhara i slastičara i njihovo kreativno izražavanje za što poneki nemaju priliku u svakodnevnom radu te se radujemo ponovnom susretu s kolegama iz čitavog svijeta te vidjeti najnovije trendove u kulinarstvu koje ćemo primjenjivati u svom radu nakon povratka.", istaknuo je Damir Crleni, voditelj Regionalnog tima na konferenciji za medije održanoj u Varaždinskoj županiji.

 

Hrvatski Comunity Catering tim: 
Erich Glavica - Team captain
Alen Belić - Chef
Armin Muratović - Chef
Olena Belić - Pastry Chef
David Glavica - Kitchen assistant
Michael Glavica - Service assistant

Regionalni tim Varaždinske županije: 
Marin Pozder, kuhar/chef, Hotel Turist, Restaurant Nobel
Karlo Štorga, kuhar/chef, Restaurant Bedem
Dario Rodeš, kuhar/chef, Hotel Turist, Restaurant Nobel
Amos Novak, kuhar/chef, Restaurant Terbotz
Vedrana Hrastovec Sedlar,  slastičarka/pastry chef, Restaurant The Family
Ljiljana Sedlanić, pomoćnik/assistant, Hotel Trakošcan
Dino Veselić, pomoćnik/asisstant, Restaurant The Family
Ivan Fot, pomoćnik/asisstant, Restaurant The Family

Individualna natjecanja:
Pastry Art: Sandra Jadek, slastičarka/pastry chef, Obrt Sandrini kolači 
Culinary Art: Dino Veselić, pomoćnik/asisstant, Restaurant The Family

U galeriji pogledajte radove s treninga i konferencije za medije, dok ispod galerije možete preuzeti brošure koje detaljnije predstaljvaju jela i natjecatelje. 

Hrvatski predstavnici već danas putuju u Njemačku te im želimo puno uspjeha. S nestrpljenjem ćemo čekati rezultate i dojmove s ove najveće kuharske svjetske smotre. Sretno.

Galerija slika

Podijeli