Svjetski kuharski kup - Hrvatska brončana u dvije kategorije

Kategorija vijesti
Sajam Expogast u sklopu kojeg se održava i Svjetski kuharski kup pod sloganom "Kulinarska veza koja povezuje svijet", jedno od najprestižnijih svjetskih kuharskih natjecanja, u četvrtak, 01.12. završio je uz nazočnost ministra Luksemburga za malo i srednje poduzetništvo i Turizam, Lex Delles.     

Preko tisuću kuhara i gastronomskih entuzijasta sa svih strana diljem svijeta okupili su za ovu posebnu prigodu. S više od trideset tisuća posjetitelja, ovogodišnje izdanje je imalo jasan utjecaj na lokalno stanovništvo i gastronomski sektor. Organizirati ovakav sajam, nakon dvije godine zdravstvene krize, bio je važan korak: "Nijedan sektor nije toliko pogođen krizom kao event industrija i ugostiteljstvo. Naše suradnje u okviru Expogasta pokazala su kakva su nevjerojatna postignuća moguća unatoč izazovnim okolnostima. S inovativnim naporima, omogućili smo ugostiti posjetitelje iz cijelog svijeta, pet dana, u srcu Luksemburga na EXPOGAST-u i Villeroy & Boch Culinary World Cup-u. Sajam je i ove godine ponudio spektakularan kuharski i slastičarski show, predstavljajući svijet gastronomije i prikazujući najbolje od kulinarske umjetnosti.

Osim što su posjetitelji zdušno bodrili sve ekipe, uživali su i u degustaciji svježe pripremljene jelovnike nacionalnih, juniorskih i catering timova koji su bili posluženi u potpuno popunjenim restoranima. Svjetski kuharski kup, jedno od najvećih svjetskih kulinarskih natjecanja, lansiran je 1972. godine te je ove godine proslavio 50. obljetnicu. Za predsjednika žirija, Carla Saubera, ovo je izdanje stoga bilo posebno. "Sve dok iskra ljubavi prema struci ostaje, gastronomija ima budućnost, a strast će se prenositi dalje na mlađe generacije“. Natjecanje te sajamske izlagače, upotpunile su brojne kulinarske radionice, degustacije, konferencije i animacije.     

Hrvatsku je na natjecanju predstavljalo 20 kuhara i slastičara u tri tima.    
„Hrvatska nacionalna kulinarska reprezentacija“ osvojila je brončanu medalju u kategoriji „Hladni stol“. U istoj kategoriji diplomu je osvojio „Regionalni tim Varaždinske županije“ dok je u catering kategoriji broncu osvojio  „Chef hr – Community catering tim Croatia“. 


Timove u kategoriji „hladni stol“ čine četiri kuhara, jedan slastičar i tri pomoćnika te na natjecanju  ima zadatak pripremiti hladni stol koji se sastoji od:

-    4 različita finger food-a u 7 porcija
-    Svečana hladna plata
-    3 različita predjela
-    Svečeni menu od 5 slijedova
-    4 različita deserta
-    4 različita petit four-a u 7 porcija

Dok catering tim čini tri kuhara i jedan slastičar te na samom sajmu pripremaju menu od tri slijeda u 120 porcija na temu tradicija na moderni način. Pripremali su autohtonog Dravskog smuđa sa kukuruzom na 4 načina, ukusni svinjski file, vegetarijanski  rižoto od vrganja te za desert, modernu verziju međimurske gibanice i bregovske pite. Po svemu prikazanom ocjenjivači i gosti vidjeli su kvalitetu hrvatskog tradicijskog kulinarstva na moderni način te je tako prvi put tim Chef.hr - Community catering team Croatia osvojio brončanu medalju u toj kategoriji.
    
Članovi Hrvatske kuharske reprezentacije:

Izbornik reprezentacije: Marinko Jurešić, Stella Maris, Plavalaguna d.d., Umag
Pomoćnici izborniku:     
Ivan Đukić,  Restoran Lipov hlad, Osijek
Zlatko Novak, Restoran Bedem, Varaždin
Nikolina Lončar, Hotel Zlatan, Koprivnica

Članovi tima:
Ivan Ergović, slastičar, kapetan, Valamar Marea Suites, Valamar Riviera d.d., Poreč
Tomislav Greganić, Hotel Westin, Zagreb
Klaudio Mrkić, Turisthotel d.d., Zaton
Karlo Štorga, Restoran Bedem, Varaždin
Ivan Divković, Biološki edukacijski centar Virovi, Otok

Pomoćnici:
Patrik Prnjak, Restoran Atrium, Histring d.o.o., Pula
Antonio Tot, Hotel Lug, Baranja
Mark Kranjčević, Imperial park hotel, Vodice

Članovi Regionalnog tima Varaždinske županije:

Dario Rodeš, kapetan - Hotel Turist Varaždin, Restoran Nobel
Ivan Tomas - Gospodarska škola Varaždin, stručni mentor
Katarina Filipašić, slastičarka - Hotel Minerva Varaždinske Toplice
Amos Novak - Restoran Terbotz, Međimurje
Dino Veselić - Hotel Park Varaždin

Pomoćnici:
Ljiljana Sedlanić - Hotel Trakošćan
Dijana Ignac - Hotel Turist Varaždin, Restoran Nobel
Marija Šimunić – učenica Gospodarske škole Varaždin

Stručni stožer: Damir Crleni, Bojan Bohorč, Zlatko Novak, Marin Sambolek

Članovi Chef hr – Community catering tim Croatia:

Erich Glavica, kapetan, Restoran Fakin, Legrad
Alen Belić, kapetan, Restoran Fakin, Legrad
Armin Muratović, Danube Cruise Line, Basel
Vedran Blažević, slastičar, Do & Co avio and banquet International Catering, Frankfurt

Pomoćnici: 
Leo Pejić, Holet Moxy (Marriott), Mannheim 
Michael Glavica, Restoran Fakin, Legrad

Ceremonija zatvaranja završila je dodjelom nagrade za najbolju reprezentaciju, Nacionalni kulinarski tim Švicarske. Zajedno sa svima uključenima, Luxexpo s nestrpljenjem očekuje sljedeći EXPOGAST i 15. izdanje Svjetskog kuharskog kupa koje će se održati u studenom 2026., no prije toga Hrvatski timovi nastupiti će i na Kuharskoj Olimpijadi u Njemačkoj u veljači 2024. godine za čiji nastup su se već počeli pripremati.


NAPOMENA:
Dodatne fotografije mogu se pronaći i preuzeti na našoj facebook stranici: https://www.facebook.com/hrvatski.kuharskisavez
Brošure Hrvatske nacionalne kuharske reprezentacije i Regionalnog tima varaždinske županije s kompletnim menu-om mogu se preuzeti ispod galerije fotografija.
Za dodatne informacije ili kontakte članova hrvatske ekspedicije za izjave, slobodno se obratite 
Uredu HKS-a na: 099-229-0202

Galerija slika

Podijeli