
Gault&Millau jedan je od ključnih brendova u industriji restoranskih vodiča, u Parizu su ga 1961. osnovali Henri Gault i Christian Millau, novinari večernjih novina Paris-Presse i strastveni ljubitelji restorana. Izbor dobitnika ovisi isključivo o ocjeni anonimnih inspektora Vodiča, dakle, vlasnici restorana ne znaju tko su, dolaze kao obični gosti, plaćaju svoje račune i zbog toga je na njihova ocjena krajnje nepristrana. Mjesto u vodiču nemoguće je „kupiti“ i zbog toga se ovaj Vodič smatra realnom i pouzdanom ocjenom kvalitete chefova i restorana.
Amos Novak presretan je novostečenom titulom Mladog talenta godine. – Ovakva mi je prestižna nagrada veliki poticaj za daljnji rad, sretan sam da je on prepoznat, a sada slijedi još veći trud jer ova velika titula obvezuje. Moj će fokus i dalje biti tradicionalna jela na moderan način, pripremljena isključivo sa sezonskim namirnicama – kaže Amos Novak. Dodaje da nagradu nije očekivao.
Ipak, sve je vodilo ka tome jer Novak među svojim priznanjima, između ostalih, ima osvojeni Croatia Cullinary Cup i brončanu medalju na Kulinarskoj olimpijadi u Stuttgartu, a prije mjesec dana je u polufinalu Eurpean Grand Prixa/Global Chefs Challenge, održanom u talijanskom Riminiju osvojio dvije srebrne medalje.
Dodjela nagrada Gault&Millau 2025. održana je u zagrebačkom Hotelu Esplanade, gdje se okupilo više od stotinu chefova iz cijele Hrvatske. Ministar turizma Tonči Glavina pri uručenju se nagrada posebno osvrnuo na mlade chefove poput Amosa Novaka. - Posebno me veseli ovdje vidjeti mlada lica jer pokazuju kako imamo novu generaciju talentiranih ljudi koji donose svježinu i inovacije u našu industriju.