Amos Novak (23) – Talent godine 2025. prestižnog Gault&Millau vodiča

Kategorija vijesti
Međimurski chef restorana Terbotz, Amos Novak, prema izboru je prestižnog Gault&Millau Croatia gastronomskog vodiča - Mladi talent 2025. godine. Novak, koji sljedeći mjesec puni 24 godine, za svoje je vještine u kuhinji primio dosad brojne međunarodne i domaće nagrade na gastronomskim natjecanjima, ali ovo mu je prvo ovako veliko priznanje i, kaže, najdraže.

Amos_NovakGault&Millau jedan je od ključnih brendova u industriji restoranskih vodiča, u Parizu su ga 1961. osnovali Henri Gault i Christian Millau, novinari večernjih novina Paris-Presse i strastveni ljubitelji restorana. Izbor dobitnika ovisi isključivo o ocjeni anonimnih inspektora Vodiča, dakle, vlasnici restorana ne znaju tko su, dolaze kao obični gosti, plaćaju svoje račune i zbog toga je na njihova ocjena krajnje nepristrana. Mjesto u vodiču nemoguće je „kupiti“ i zbog toga se ovaj Vodič smatra realnom i pouzdanom ocjenom kvalitete chefova i restorana.

Amos Novak presretan je novostečenom titulom Mladog talenta godine. – Ovakva mi je prestižna nagrada veliki poticaj za daljnji rad, sretan sam da je on prepoznat, a sada slijedi još veći trud jer ova velika titula obvezuje. Moj će fokus i dalje biti tradicionalna jela na moderan način, pripremljena isključivo sa sezonskim namirnicama – kaže Amos Novak. Dodaje da nagradu nije očekivao.

Ipak, sve je vodilo ka tome jer Novak među svojim priznanjima, između ostalih,  ima osvojeni Croatia Cullinary Cup i brončanu medalju na Kulinarskoj olimpijadi u Stuttgartu, a prije mjesec dana je u polufinalu Eurpean Grand Prixa/Global Chefs Challenge, održanom u talijanskom Riminiju osvojio dvije srebrne medalje.

Dodjela nagrada Gault&Millau 2025. održana je u zagrebačkom Hotelu Esplanade, gdje se okupilo više od stotinu chefova iz cijele Hrvatske. Ministar turizma Tonči Glavina pri uručenju se nagrada posebno osvrnuo na mlade chefove poput Amosa Novaka. - Posebno me veseli ovdje vidjeti mlada lica jer pokazuju kako imamo novu generaciju talentiranih ljudi koji donose svježinu i inovacije u našu industriju.

Podijeli