
Prema The World's 50 Best Restaurants, tri najbolja restorana svijeta u 2024. godini su:
- Disfrutar (Barcelona, Španjolska) – Restoran poznat po svojoj avangardnoj mediteranskoj kuhinji, s tehnikama molekularne gastronomije. Njihova inovativna jela poput "tečne masline" ili "kavijara od badema i škampa" redefiniraju tradicionalne okuse.
- Asador Etxebarri (Atxondo, Španjolska) – Slavi jednostavnost i vrhunske sastojke, pripremljene na savršeno kontroliranom žaru. Njihova jela poput dimljenog kavijara ili suhog odreska s baskijske krave oduševljavaju gurmane iz cijelog svijeta.
- Table by Bruno Verjus (Pariz, Francuska) – Pariški restoran koji naglašava sezonske sastojke i filozofiju "od farme do stola". Njegova jela, poput divljih šparoga s fermentiranim limunom ili jastoga pečenog u vlastitoj školjci, pokazuju kako kvaliteta namirnica može biti ključna.
Tko bira najbolje restorane?
Liste poput The World's 50 Best Restaurants kreiraju se glasovima više od 1.000 stručnjaka – chefova, ugostitelja i gastronomskih novinara. Svaki član bira 10 restorana koje je osobno posjetio u posljednjih 18 mjeseci, a glasovi su anonimni i ne podložni vanjskim utjecajima. Glasovi se obrađuju u suradnji s revizorskom kućom Deloitte, čime se osigurava nepristranost.
Osim ove liste, prestižni vodič Michelin Guide dodjeljuje zvjezdice restoranima diljem svijeta na temelju stroge anonimne inspekcije.
Među prva tri najbolja svjetska restorana u 2024., čak dva su španjolska, zadnji nagrađeni restoran iz Hrvatske bio je Plavi podrum 2010.
Posljednji hrvatski restoran koji se našao na ovoj listi bio je Plavi podrum 2010. godine.
Osim The World's 50 Best Restaurants, postoji i nekoliko drugih prestižnih rangiranja: Michelin Guide –dodjeljuje Michelinove zvjezdice (1-3) na temelju inspekcija anonimnih kritičara. La Liste – koristi algoritam koji kombinira recenzije medija, vodiča i korisnika. OAD (Opinionated About Dining) – temelji se na glasovima iskusnih gurmana.
Dakle, The World's 50 Best Restaurants lista nije jedini kriterij, ali je najutjecajnija u svijetu gastronomije jer se temelji na širokom spektru glasova ljudi koji su zaista jeli u tim restoranima.
Hrvatska gastronomija u svjetskom kontekstu: Gdje smo danas?
Iako trenutno nema hrvatskih restorana na listi The World's 50 Best, Michelinov vodič prepoznaje kvalitetu domaće gastronomije. Hrvatska se može pohvaliti s 12 restorana koji nose Michelinovu zvjezdicu, uključujući: Agli Amici Rovinj – Prvi hrvatski restoran s dvije Michelinove zvjezdice.
Po jednu Michelinovu zvjezdicu imaju :
Alfred Keller (Mali Lošinj), Boškinac (Novalja), Draga di Lovrana (Lovran), Dubravkin Put (Zagreb), Korak (Jastrebarsko), LD Restaurant (Korčula), Monte (Rovinj), Nebo (Rijeka), Noel (Zagreb), Restaurant 360 (Dubrovnik) i Pelegrini (Šibenik)
Michelinov vodič
Ovi restorani prepoznati su zbog svoje izuzetne kulinarske ponude i doprinosa hrvatskoj gastronomskoj sceni. No, to ne znači da su jedini. U Michelinov su vodič, putokaz za najbolji gastro užitak, uvršteni i drugi hrvatski ugostiteljski objekti koji serviraju hranu, ne nužno fine dining. Štoviše. Uz luksuzne restorane, tu su i seoske gostionice, moderni bistroi, ali i štandovi s uličnom hranom.
Dijelom Michelinove priče ukupno je 93 hrvatska restorana, uvrštena u Michelinov vodič
Michelinovi vodiči širom svijeta nude ponešto za svakoga, za svaku priliku i u svakom cjenovnom razredu, samo jedno je važno – hrana mora biti vrhunska. Od 1997. godine restorani s najboljim omjerom cijene i kvalitete, odnosno oni koji nude obrok od tri slijeda po razumnoj cijeni, nagrađivani su posebnom nagradom - Bib Gourmand. Cjenovni limit za Bib Gourmand varira od zemlje do zemlje, ovisno o troškovima života, ali inspektori traže jednako visoku kvalitetu, gdje bilo gdje u svijetu.
Dijelom Michelinove priče, ukupno je 93 hrvatskih restorana, od kojih je šest novih preporučenih, probiti se u vodič zahtijeva ogroman trud. Ovi restorani ne prestaju oduševljavati goste i putnike iz svih krajeva svijeta te se ističu svojoj autentičnošću i dosljednošću.
Zaključak?
Iako Hrvatska još nije ušla među 50 najboljih restorana svijeta, domaća scena kontinuirano napreduje. Michelinove zvjezdice potvrđuju da je Hrvatska gastronomska destinacija u usponu. S obzirom na inovativnost domaćih chefova i bogatstvo lokalnih sastojaka, nije pitanje hoće li, već kada će se hrvatski restoran ponovno naći na listi najboljih svjetskih restorana.