Udruga kuhara Osječko-baranjske županije na prvom FoodBall festu u Osijeku

Kategorija vijesti
Udruga kuhara i slastičara Osječko – baranjske županije ovaj vikend bila je angažirana na još jednom zanimljivom gastro događaju.

U petak i subotu, 7. i 8. lipnja, na Trgu sv. Trojstva u Osijeku članovi udruge imali su priliku svoje umijeće prikazati na prvom osječkom street food festivalu pod nazivom “FoodBall fest Osijek“ koji su organizirali Turistička zajednica Osječko-baranjske županije i Grad Osijek.

Ekipa udruge sastavljena od entuzijasta i ljubitelja dobre hrane za sve posjetitelje festivala pripremila je jelo koje se zasigurno dobro uklopilo u događanja, PannonianChallenge i nogometnu poslasticu utakmicu Hrvatske i Walesa, koja su se odvijala tijekom dva dana. Pivski gulaš sa njokama od krumpirovog tijesta, nisu nikoga ostavila ravnodušnim. Meso crne svinje, koje je sponzorirao naš nogometni reprezentativac Domagoj Vida, odlično se sljubilo sa crnim pivom u kojem se lagano pirjalo pod budnim okom članova udruge. U pripremi gulaša, pomogao je i Metro Osijek i Oliver Bocak. Da je gulaš bio odličan svjedočili su i navijači gostujuće reprezentacije Walesa koji su i nekoliko puta dolazili po svoju porciju.Osim sudjelovanja na prvom ovakvom događaju, članovi udruge imali su još jednu važniju misiju, a to je nastaviti promociju kulinarstva i domaće hrane Slavonije i Baranje. Pivski gulaš pripremljen od mesa autohtone domaće crne svinje, lokalnog crnog piva, domaćeg povrća, svjedoči da naša autohtona kuhinja ima velik potencijal. Mađu kušačima našli su se i Robert Seligman, naš zlatni gimnastičar kao i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.
„Smatramo da su ovakva mjesta idealna prilika prezentirati ljudima lokalnu kuhinju. Na ovaj način dokazujemo da naša domaća jela zaslužuju biti promovirana i da zaslužuju mjesto ispred fastfood jela kojima smo izloženi svakodnevno i koja čine veći dio naše prehrane. Da se pripremi pivski gulaš potrebno je oko tri puna sata i jasno je da fastfood jela ovdje imaju prednost, ali konačni produkt je daleko kvalitetniji i zdraviji. Udruga će i dalje slijediti svoju misiju i viziju, a to je promicanje lokalne hrane i obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, kao i ljubavi prema gastronomiji uopće. Sada je idealno vrijeme da se odnos prema tradicionalnoj hrani promijeni, a članovi udruge će dati sve od sebe da na to utječu“.
Još jedna važna stvar je odrađena tijekom festivala. Ponovno je promovirana suradnja ugostiteljskih objekata i Ugostiteljsko – turističke škole Osijek. Predstavnici lokalnih ugostiteljskih objekata, Ivan Đukić – voditelj kuhinje restorana Lipov hlad i predsjednik udruge, Andrej Kristek – potpredsjednik udruge i strukovni učitelj kuharstva u Ugostiteljsko – turističkoj školi Osijek, Tomica Đukić – voditelj kuhinje restorana Zimska luka (Hotel Osijek), Iva Gracek, kuharica Hotela Osijek, Ivona Đukić, članica udruge i Domagoj Kolar, kuhar restorana Lipov hlad, slijedili su misiju i viziju udruge i dokazali da je zajednička suradnja najjači adut u očuvanju i promociji kulinarske tradicije ove regije.

Galerija slika

Podijeli