Članovi HKS-a obilježili međunarodni dan kuhara

Kategorija vijesti
Kuhari i slastičari, članovi HKS-a aktivno su se uključili u obilježavanje međunarodnog dana kuhara te su u vrtićima i školama u svojim lokalnim zajednicama kroz zabavu učili djecu o zdravoj prehrani.

Pod vodstvom profesionalnih kuhara, djeca iz vrtića te osnovnih i srednjih škola su sudjelovala u radionicama i kreiranju zdravih jela kako bi lakše prihvatili vrijednost i značaj zdrave prehrane. 

Međunarodni dan kuhara prigodno je obilježen i u dječjem vrtiću „Zrno“ iz Virja gdje su članovi Udruge kuhara Koprivničko-križevačke županije Marina Paleka, promotorica kulinarstva Podravke te voditelj promocije kulinarstva Podravke Dražen Đurišević, zajedno s s predsjednicom Društva žena Virje, Jasnom Šignjar djeci pokazali kako se izrađuje tradicionalni podravski kolač "mazanica". Djeca su uz pomoć odgojiteljica ogulila i naribala jabuke te su ih uz stručno vodstvo rasporedili po razvaljanome tijestu, posipali ih šećerom, cimetom i makom, a motanje mazanice je ipak prepušteno vještim rukama gostiju. Za vrijeme dok se mazanica pekla, Prince Wale Soniyki iz Nigerije i Bongo Wethi iz Konga započeli su svoju radionicu prepunu pjesme, plesa i smijeha te kroz istu prezentirali izradu kolača „Chin-chin“ u kojoj su aktivno sudjelovala i vrtićka djeca. 

U obilježavanje međunarodnog dana kuhara aktivno se uključila i talijanska Osnovna škola Bernardo Parentin u kojoj je kuhar Dean Gluhak djeci pripremio edukaciju o zdravim namirnicama te im pokazao i objasnio važnost njihova korištenja u svakodnevnoj prehrani. Nakon kratke edukacije, djeca su pravila Smoothie, sok od svježeg voća i povrća te su sudjelovala u pripremi juhe od sezonskih namirnica. 

Učenici 3D i 1E razreda Srednje strukovne škole Vinkovci na zabavan su način razbili školsku rutinu te uz pripremu zdrave hrane ostalim učenicima škole približili kuharsku profesiju i važnost upotrebe zdravih namirnica u prehrani. Posebna gošća ovogodišnjeg obilježavanja Međunarodnog dana kuhara bila je višestruka pobjednica Kuharskog kupa i osvajačica Kristalne kuhače Ana Maria Stanković.

Pod vodstvom kuhara Marijana Mrđenovića, međunarodni dan kuhara su obilježili i učenici Osnovne škole Jasenovac. Uz aktivno sudjelovanje u pripremi jela u sklopu školske kuhinje, djeca su se upoznala s kulinarskom strukom te su naučila kako zdrava hrane može biti ukusna. 

Galerija slika

Podijeli