
1. Tarte Tatin – Obrnuta pita od jabuka
Greška: Priča kaže da su sestre Tatin, vlasnice malog hotela u Francuskoj, pokušale napraviti klasičnu pitu od jabuka. Jedna od njih je jabuke previše karamelizirala i, u pokušaju da spasi jelo, stavila je tijesto na vrh, a zatim sve ispekla.
Rezultat: Kultna pita koja se danas poslužuje u najboljim restoranima diljem svijeta.

2. Čips – Tanko rezani krumpirići
Greška: 1853. godine, u restoranu u New Yorku, gost se žalio da su mu krumpiri predebeli. Kuhar George Crum, iz inata, narezao ih je toliko tanko da su postali hrskavi. Na njegovo iznenađenje, gost ih je obožavao.
Rezultat: Danas jedan od najpopularnijih snackova na svijetu.

3. Coca-Cola – Medicinski sirup postaje najpoznatije piće
Greška: Dr. John Pemberton, farmaceut iz Atlante, 1886. godine pokušao je stvoriti lijek protiv glavobolje. Njegova formula sadržavala je ekstrakt koke i kofein iz kola oraha. Kada je sirup slučajno pomiješan s gaziranom vodom, nastalo je prvo osvježavajuće piće koje će postati globalni fenomen.
Rezultat: Coca-Cola je danas jedno od najprepoznatljivijih pića na svijetu.
4. Brownie – Zaboravljeno prašak za pecivo
Greška: Američki slastičar zaboravio je dodati prašak za pecivo u čokoladni kolač, zbog čega se nije dovoljno digao.
Rezultat: Umjesto prozračnog biskvita, dobio je gustu, sočnu poslasticu koja je danas nezaobilazan klasik u slastičarstvu.
5. Cornflakes – Slučajni proizvod propalog eksperimenta
Greška: Braća Kellogg pokušala su napraviti zdrav doručak koristeći kuhanu pšenicu, ali su je slučajno ostavili predugo, pa se osušila. Kada su je valjali, dobili su tanke pahuljice.
Rezultat: Cornflakesi su postali osnova za cijelu industriju žitarica za doručak.
6. Sandwich – Jelo nastalo iz kockarske opsesije
Greška: John Montagu, 4. grof od Sandwicha, bio je toliko opsjednut kartanjem da nije htio napustiti stol kako bi jeo. Naredio je svom sluzi da mu komad mesa posluži između dvije kriške kruha kako bi mogao jesti jednom rukom.
Rezultat: Jednostavan obrok koji je danas dio svjetske gastronomije.
7. Worcestershire umak – Dugotrajna fermentacija spasila okus
Greška: Liječnici Lea & Perrins pokušali su napraviti indijski začinski umak, ali im se okus nije svidio. Ostavili su ga u podrumu i zaboravili na njega. Nakon nekoliko godina fermentacije, otkrili su da je dobio nevjerojatan okus.
Rezultat: Worcestershire umak danas je ključni sastojak mnogih jela i koktela (npr. Bloody Mary).
Ove priče dokazuju da i u kuhinji vrijedi pravilo: ponekad su najveće pogreške zapravo najbolji izumi. Možda je baš sljedeća kulinarska revolucija negdje u nečijoj "neuspjeloj" večeri.