
Osim promocije kuharskog i slastičarskog zanimanja zadaća manifestacije je i promocija autohtonih i lokalnih hrvatskih namirnica te enogastronomskih proizvoda regije u kojoj se natjecanje održava. Cilj mu je i prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude te potraga za novim kulinarskim zvijezdama koji dobrim nastupima u Hrvatskom kuharskom kupu mogu postati članovi Hrvatske kulinarske reprezentacije koja se natječe na prestižnim međunarodnim natjecanjima poput Kulinarske Olimpijade.
Hrvatski kuharski kup je edukativno mjesto susreta kuhara i slastičara na kojem se izmjenjuju kulinarska iskustva, znanja i ideje te je najbolja platforma za afirmaciju mladih kuhara i prilika za usavršavanjem i stjecanjem novih kuharskih i slastičarskih vještina i znanja u pozitivnoj atmosferi i okruženju.
Kvalifikacijska natjecanja održavaju se po hrvatskim regijama, a najboljih troje natjecatelja svakog pojedinačnog natjecanja automatski se kvalificira za veliko finale. Na taj način smo olakšali natjecateljima te za pobjedu u ovom natjecanju potrebno je izboriti svoje mjesto na kvalifikacijskom natjecanju i dokazati se u velikom finalu.
Kvalifikacijska natjecanja po regijama:
1. Slavonija - Zlatna jabuka, Vinkovci, 20.-21. listopad,
2. Središnja Hrvatska, Varaždin, 28. veljače - 01. ožujka 2022.
3. Dalmacija, Solin, ožujak 2023.
4. Istra, Kvarner, travanj 2023.
FINALE: jesen 2023.
Zlatna nimfa će se održati 16 puta, a ove godine je i sastavni dio Hrvatskog kuharskog kupa. Iz Udruge kuhara Varaždinske županije, domaćina natjecanja nam poručuju da su i ove godine pripremili bogat program koji će privući pažnju i natjecatelja i sudionika svečane večere.
Teme ovogodišnjeg natjecanja:
KATEGORIJA A:
Svečana hladna plata pripremljena od Purećeg filea, Varaždinskog bučinog ulja i Ludbreškog hrena
- pripremljeno za 12 osoba, prilagođeno posluživanju s buffet stola
- dva (2) puta servirano na tanjuru za 1 osobu
KATEGORIJA B:
Toplo glavno jelo s prilogom pripremljeno od Svinjskog karea, Varaždinskog zelja-svježeg, Varaždinske heljde
- pripremljeno za 12 osoba / prezentirano u toplim kupkama za serviranje s buffet stola
- dva (2) puta servirano na tanjuru s prilogom za jednu osobu
KATEGORIJA C:
Hladni desert pripremljeno od Maka, Grožđa i Ludbreškog meda
- pripremljen i serviran za 12 osoba, prilagođeno posluživanju s buffet stola
- dva (2) puta serviran za jednu osobu
Zadane namirnice u svim kategorijama osigurava organizator te na prijavnici naznačite što i koliko trebate.
Kotizacije za natjecanje nema, a organizator osigurava i besplatni smještaj za natjecatelje.
Natjecanje je pojedinačno, a poželjno je da svaki natjecatelj ima jednog pomoćnika. Natjecatelj može sudjelovati na svim kvalifikacijskim natjecanjima, odnosno samo na odabranom natjecanju i to u svim ili samo u jednoj natjecateljskoj kategoriji. U slučaju ograničenog broja natjecatelja, prvenstvo sudjelovanja imaju natjecatelji koji sudjeluju u više kategorija.
Za natjecanja Hrvatskog kuharskog kupa u sezoni 2022-2023 natjecatelji se nagrađuju minimalnim novčanim nagradama a za ovo natjecanje osigurano je:
Zlatna nimfa, ukupni poredak:
1. mjesto 2.000,00 kn
2. mjesto 1500,00 kn
3. mjesto 1000,00 kn
Program i propozicije natjecanja „Zlatna nimfa“, kao i pravila Hrvatskog kuharskog kupa možete preuzeti ispod galerije fotografija.
Prijavnicu za natjecanje ispunite sljedeći poveznicu ovdje
Program manifestacije:
Prvi dan, utorak, 28.02.2023..
14:00 - Dolazak i smještaj svih sudionika u hotel „Turist“
15:00 – 17:00 - Okupljanje ispred hotela Turist
- turistički obilazak za sudionike- izložba „Dobar tek“ gradski muzej Varaždin
17:15 - Sastanak s natjecateljima i pristiglim sudionicima revijalnog dijela:
• primanje receptura i sanitarnih,
• podjela brojeva te upute o radu od strane Sekcije sudaca HKS-a
18:00 – 22:00 - Rad u kuhinji – Hotela Turist
... večera za sudionike
Drugi dan, srijeda 01.03.2023.
07:00 - Nastavak rada u kuhinji
... - doručak za natjecatelje
12:30 - Ručak za natjecatelje
15:00 - Ocjenjivanje C kategorije, komentar radova od strane ocjenjivača
16:30 - Ocjenjivanje A kategorije, komentar radova od strane ocjenjivača
17:50-19:00 - Ocjenjivanje toplih jela – 2 tanjura, svakih 5 minuta 1 natjecatelj
19:15 - Ocjenjivanje Toplih kupki
20:00 - Svečana večera s proglašenjem pobjednika
- zabavan program
Treći dan, četvrtak 02.03.2023.
08:00 - Doručak u restoranu hotela „Turist“
- Prigodno druženje uz ispraćaj