Varaždin je domaćin sljedećeg kola Hrvatskog kuharskog kupa

Kategorija vijesti
Nakon 1. kola u Vinkovcima, Hrvatski kuharski kup nastavit će se u hotelu Turist u Varaždinu. Drugo od ukupno četiri kola na rasporedu je 28. veljače i 1. ožujka kada ćemo dobiti nova tri finalista za ulazak u finale u pohodu na borbu na „Veliku kristalnu kuhaču“.

Osim promocije kuharskog i slastičarskog zanimanja zadaća manifestacije je i promocija autohtonih i lokalnih hrvatskih namirnica te enogastronomskih proizvoda regije u kojoj se natjecanje održava. Cilj mu je i prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude te potraga za novim kulinarskim zvijezdama koji dobrim nastupima u Hrvatskom kuharskom kupu mogu postati članovi Hrvatske kulinarske reprezentacije koja se natječe na prestižnim međunarodnim natjecanjima poput Kulinarske Olimpijade. 
Hrvatski kuharski kup je edukativno mjesto susreta kuhara i slastičara na kojem se izmjenjuju kulinarska iskustva, znanja i ideje te je najbolja platforma za afirmaciju mladih kuhara i prilika za usavršavanjem i stjecanjem novih kuharskih i slastičarskih vještina i znanja u pozitivnoj atmosferi i okruženju.

Kvalifikacijska natjecanja održavaju se po hrvatskim regijama, a najboljih troje natjecatelja svakog pojedinačnog natjecanja automatski se kvalificira  za veliko finale. Na taj način smo olakšali natjecateljima te za pobjedu u ovom natjecanju potrebno je izboriti svoje mjesto na kvalifikacijskom natjecanju i dokazati se u velikom finalu.


Kvalifikacijska natjecanja po regijama:
1. Slavonija - Zlatna jabuka, Vinkovci, 20.-21. listopad, 
2. Središnja Hrvatska, Varaždin, 28. veljače - 01. ožujka 2022. 
3. Dalmacija, Solin, ožujak 2023.
4. Istra, Kvarner,  travanj 2023.
FINALE: jesen 2023.

Zlatna nimfa će se održati 16 puta, a ove godine je i sastavni dio Hrvatskog kuharskog kupa. Iz Udruge kuhara Varaždinske županije, domaćina natjecanja nam poručuju da su i ove godine pripremili bogat program koji će privući pažnju i natjecatelja i sudionika svečane večere. 

Teme ovogodišnjeg natjecanja:

KATEGORIJA   A:  
Svečana hladna plata pripremljena od Purećeg filea, Varaždinskog bučinog ulja i Ludbreškog hrena
- pripremljeno za 12 osoba, prilagođeno posluživanju s buffet stola
- dva (2) puta servirano na tanjuru za 1 osobu

KATEGORIJA   B:  
Toplo glavno jelo s prilogom pripremljeno od Svinjskog karea, Varaždinskog zelja-svježeg, Varaždinske heljde
- pripremljeno za 12 osoba / prezentirano u toplim kupkama za serviranje s buffet stola 
- dva (2) puta servirano na tanjuru s prilogom za jednu osobu

KATEGORIJA   C: 
Hladni desert pripremljeno od Maka, Grožđa i Ludbreškog meda    
- pripremljen i serviran za 12 osoba, prilagođeno posluživanju s buffet stola 
- dva (2) puta serviran za jednu osobu
 

Zadane namirnice u svim kategorijama osigurava organizator te na prijavnici naznačite što i koliko trebate.
Kotizacije za natjecanje nema, a organizator osigurava i besplatni smještaj za natjecatelje.

Natjecanje je pojedinačno, a poželjno je da svaki natjecatelj ima jednog pomoćnika. Natjecatelj može sudjelovati na svim kvalifikacijskim natjecanjima, odnosno samo na odabranom natjecanju i to u svim ili samo u jednoj natjecateljskoj kategoriji. U slučaju ograničenog broja natjecatelja, prvenstvo sudjelovanja imaju natjecatelji koji sudjeluju u više kategorija. 


Za natjecanja Hrvatskog kuharskog kupa u sezoni 2022-2023 natjecatelji se nagrađuju minimalnim novčanim nagradama a za ovo natjecanje osigurano je:
Zlatna nimfa, ukupni poredak:
1. mjesto    2.000,00 kn  
2. mjesto     1500,00 kn  
3. mjesto     1000,00 kn  

Program i propozicije natjecanja „Zlatna nimfa“, kao i pravila Hrvatskog kuharskog kupa možete preuzeti ispod galerije fotografija.

Prijavnicu za natjecanje ispunite sljedeći poveznicu ovdje

 

Program manifestacije:

Prvi dan, utorak, 28.02.2023..

 

14:00               - Dolazak i smještaj svih sudionika u hotel „Turist“

15:00 – 17:00 - Okupljanje ispred hotela Turist

- turistički obilazak za sudionike-  izložba „Dobar tek“ gradski muzej Varaždin

17:15               - Sastanak s natjecateljima i pristiglim sudionicima revijalnog dijela:

•          primanje receptura i sanitarnih,

•          podjela brojeva te upute o radu od strane Sekcije sudaca HKS-a

18:00 – 22:00  - Rad u kuhinji – Hotela Turist         

...                     večera za sudionike

 

Drugi dan, srijeda 01.03.2023.

 

07:00               - Nastavak rada u kuhinji

...                     - doručak za natjecatelje

12:30               - Ručak za natjecatelje

15:00               - Ocjenjivanje C kategorije, komentar radova od strane ocjenjivača

16:30               - Ocjenjivanje A kategorije, komentar radova od strane ocjenjivača

17:50-19:00    - Ocjenjivanje toplih jela – 2 tanjura, svakih 5 minuta 1 natjecatelj

19:15               - Ocjenjivanje Toplih kupki

20:00               - Svečana večera s proglašenjem pobjednika

                        - zabavan program

 

Treći dan, četvrtak 02.03.2023.

 

08:00   - Doručak u restoranu hotela „Turist“

- Prigodno druženje uz ispraćaj


 

Podijeli