20 GODINA HRVATSKOG KUHARSKOG SAVEZA

Kategorija vijesti
Hrvatski kuharski savez osnovan je na današnji dan prije točno 20 godina, odnosno 29. svibnja 2003. Godine. Tada su se predstavnici i članovi 13 do tada osnovanih županijskih kuharskih udruga okupili u Varaždinu, usuglasili ciljeve, strukturirali Savez, donijeli statut te ga na izbornoj skupštini osnovali. 

U proteklih 20 godina Savez je kroz brojne kulinarske manifestacije prije svega promovirao struku,  uspješno predstavljao kuhare i slastičare u velikom broju hrvatskih gradova, te s njima predstavljao Hrvatsku na prestižnim međunarodnim kulinarskim događanjima i natjecanjima. 

Od samog početka, primarni cilj Saveza bio je okupljanje te edukacija kuhara i slastičara uz očuvanje gastronomske baštine Republike Hrvatske, a isti se održao do danas.

I dalje kontinuirano diljem Lijepe Naše organiziramo brojna kulinarska natjecanja. Hrvatski kuharski kup i Državno prvenstvo  vrednuju najbolje kuhare i slastičare koje kasnije okupljamo u Hrvatsku kulinarsku reprezentaciju. Redoviti smo sudionici najprestižnijih kulinarskih natjecanja Bocus d'Or-a, Global Chefs Challenge-a, Svjetskog kulinarskog kupa u Luksemburgu, Kulinarske olimpijade u Njemačkoj.  U 20 godina Saveza organizirali smo preko 500 edukativnih radionica kroz Hrvatsku kulinarsku akademiju,  a aktivnostima županijskih udruga, redovito obilježavamo Svjetski dan kuhara - 20. listopada, a sve s ciljem promocije zanimanja i educiranja naših članova. Surađujemo s brojnim hrvatskim institucijama i sudjelovali smo u mnogobrojnim projektima bilo kao nositelji ili samo partneri. Hrvatski kuharski savez je od samog osnivanja punopravni član WorldChefs-a te se kontinuirano predstavljamo na svjetskim i europskim kuharskim kongresima. Sve to i uz brojne druge kulinarske priče i edukativne članke prenosimo našim članovima i kroz glasilo HKS-a „Hrvatski kuhar“ koji je izašao u gotovo 100 brojeva. 

Stoga povodom ove obljetnice želimo zahvaliti i svim našim članovima na kontinuiranoj potpori u ostvarivanju naših ciljeva. Zahvaljujemo se i ugostiteljskim objektima s kojima smo surađivali, turističkim subjektima koji su prepoznavali naš rad i vrijednosti, svim partnerima, suradnicima i sponzorima, a posebice Podravki i Dukatu bez kojih ne bismo ostvarivali naše ciljeve i doživjeli 20. rođendan. 

I dalje ćemo ove godine, kroz sve naše aktivnosti isticati i obilježavati 20 godina organiziranog rada promocije hrvatskog kulinarstva, hrvatske kulinarske baštine te kuharske i slastičarske struke.


 

Galerija slika

Podijeli