5. Zlatni orah održat će se 21. ožujka u Slatini

Kategorija vijesti
Udruga kuhara grada Orahovice Vas poziva na sudjelovanje na 5. Zlatnom orahu, međunarodnom natjecanju stastičara profesionalaca u izradi torta sa zadanom temom orah. Manifestacija će se održati u restoranu Višnjica, Slatina, u subotu, 21. ožujka.

Propizicije za natjecanje možete pročitati u nastavku ili preuzeti ovdje

Prijavnicu za natjecanje preuzmite ovdje

 

DATUM ODRŽAVANJA: 21. ožujka 2020.

MJESTO ODRŽAVANJA: RESTORAN VIŠNJICA

POČETAK NATJECANJA: 10:00 h

ZADANA TEMA: Orah

KOTIZACIJA:  NEMA

 

PROPOZICIJE:

-Zadana namirnica je ORAH koji mora biti sastavni dio torte (može, a ne mora biti dio vanjske dekoracije torte)

-Zadana tema: svečana torta (obvezno voditi računa o temi)

- natjecanje je pojedinačno (jedan natjecatelj-jedna torta)

- torte donijeti sa sobom gotove na natjecanje

- nema ograničenja u količini i veličini ali veličina ne ulazi u ocjenu (preporuka je  zbog ekonomičnosti i transporta raditi normalne torte promjera od 30-40 cm)

- ako se slaže torta s više katova, svi katovi moraju biti identični

- torta treba biti zarezana da se vidi presjek, a 2 porcije prezentiraju se na tanjurima za prosudbeno povjerenstvo  (tanjure donijeti sa sobom)

- potrebno je voditi računa o vizualnom presjeku torte, težini i zahtjevnosti izrade cijele torte (koristiti više različitih vrsta smjesa ili tijesta , različitih nadjeva itd.)

-Veći broj bodova nosi što više ručnog rada na dekoriranju (šećer, čokolada)

- torte moraju izgledati prirodno i ukusno

- zabranjeno je stavljanje ne jestivih predmeta i ukrasa na tortu kao i korištenje umjetnih aroma

- obavezno ponijeti i printanu recepturu i kratki opis izrade torte (opisano i izloženo se moraju slagati)

- obavezno ponijeti sanitarnu iskaznicu i radnu uniformu za rad i svečano predstavljanje 

 

OCJENJUJU SE:

Tehnika pripreme

- složenost pripreme - različiti biskviti, tijesta i nadjevi

- sklad okusa - okus i tekstura torte

- kreativnost -posebno se vrednuje svako odstupanje od standardnih kombinacija sastojaka

- pravilna priprema - ocjenjuje se pravilna priprema svih sastojaka, npr. važno je da nešto nije

  prepečeno ili prijesno kao i prekuhano ili nekuhano dovoljno

- usklađenost recepture s gotovom tortom

 

Vanjski izgled

- sklad boja – boje moraju biti u skladu,  i torta mora biti privlačna oku

- kompozicija –mora biti pravilno i lijepo prezentirano

- kreativnost – posebno se vrednuje svako odstupanje od klasičnog načina prezentacije

 

Higijena

- osobna higijena

 

NAGRADE:

1.nagrada 1.500,00 kn, veliki ZLATNI ORAH trofej, poklon paketi sponzora i organizatora

2. nagrada: 1.000,00 kn, mali ZLATNI ORAH trofej, poklon paketi sponzora i organizatora

3. nagrada:   700,00 kn, mali ZLATNI ORAH trofej, poklon paketi sponzora i organizatora

4-15 mjesta: zahvalnice, poklon paketi sponzora i organizatora

 

Za natjecatelje iz daljih mjesta osigurani su smještaj i hrana, uz prethodnu najavu. Radni sastanak s natjecateljima bit će održan prije natjecanja. Torte moraju biti spremne za ocjenjivanje do 15:30h. U 20:00 sati je svečana VIP večera uz dodjelu nagrada sudionicima.  Obvezno ponijeti sanitarne iskaznice  

Maksimalan broj sudionika je 15, a ispunjene prijavnice treba poslati na e-mail tajnika, Vladimira Grgurića:  vladimir.grguric1602@gmail.com; najkasnije do 15. ožujka 2020. 

 

Kontakt osoba: Predsjednik Udruge kuhara grada Orahovice

Dražen Šafar 098/782-263         

Galerija slika

Podijeli