Nova sezona Hrvatskog kuharskog kupa započinje na Plitvičkim jezerima

Kristalne kuhače
Kategorija vijesti
I ove godine Hrvatski kuharski savez zajedno sa županijskim Udrugama kuhara organizira Hrvatski kuharski kup.
Hrvatski kuharski kup je svojevrsni kulinarski festival u cjelinu povezanih kuharskih natjecanja koja se na razne zadane teme održavaju diljem Hrvatske. Sudionici Kupa na taj način upoznaju kolege iz čitave Hrvatske i raznovrsne autohtone namirnice kojima Hrvatska obiluje.

Natjecanjem „Plitvička rapsodija“ koja će se održati 28. I 29. Veljače na Plitvičkim Jezerima započet će petnaesto izdanje ovog natjecanja. Svjetski kulinarski kup u Luksemburgu održat će se 2022. godine, a najbolji pojedinci s ovogodišnjeg izdanja Hrvatskog kuharskog kupa biti će pod povećalom izbornika Hrvatske kulinarske reprezentacije koja će nas predstavljati na spomenutom natjecanju.

I ove godine predviđeno je pet natjecanja kroz godinu i to prema sljedećem okvirnom rasporedu:

1. kolo  28.-29. veljače, Plitvička rapsodija, Plitvička jezera         

2. kolo  11. -12. ožujka, Zlatna Solinka, Solin  

3. kolo 02. - 03. travnja, Zlatna jabuka, Vinkovci             

4. kolo  25. – 26. rujna, Kuharski kup Slavka Večerića, Pregrada

5. kolo  listopad, Bilogorko kolo, Bjelovar           

listopad/studeni, Dodjela kristalnih kuhača, Koprivnica

Za sve zainteresirane, na dnu teksta možete preuzeti pravila i propozicija prvog kola.
Prijavnicu za natjecanje možete ispuniti ovdje

Hrvatski kiharski kup 2020 - logo

Na svakom natjecanju zadatak sudionika je pripremiti svečanu hladnu platu, toplo glavno jelo i desert na zadanu temu u 14 porcija. Zadane namirnice uvijek uključuju i autohtonu namirnicu kraja u kojem se natjecanje odvija. Rad natjecatelja prate ocjenjivači Hrvatskog kuharskog saveza dok program natjecanja završava svečanom večerom na kojoj gosti i uzvanici degustiraju natjecateljske radove uz autohtonu gastronomsku ponudu kraja u kojem se natjecanje održava.

U svakom kolu najbolji natjecatelji nagrađuju se novčanim nagradama i nagradama sponzora.
Ukupni pobjednik Hrvatskog kuharskog kupa 2020. je natjecatelj koji na kraju natjecanja ima najveći zbir bodova sa svih pet natjecanja iz sve tri  kategorije. U ukupan poredak uvršatava se najboljih 12 od 15 mogućih pojedinih kategorija, dok se preostale tri bodovno najlošije kategorije ne uzimaju u obzir. Ukoliko natjecatelj ostvari rezultat u samo 12 kategorija (od mogućih 15), u ukupan poredak mu se uvršatavaju bodovi ih svih 12 kategorija. Pobjednik osvaja prestižnu veliku kristalnu kuhaču i nagrade sponzora Hrvatskog kuharskog saveza. Za osvojeno drugo i treće mjesto također se dodjeljuju kristalne kuhače i sponzorske nagrade u manjem obimu.

Cilj kupova je popularizacija kuharske i slastičarske struke, poticanje izvrsnosti i napretka kuhara i slastičara, doprinos stvaranju kvalitetne stručne radne snage, poticanje interesa za deficitarna zanimanja, podizanje kvalitete ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, svekolika afirmacija kuharske i slastičarske struke i promocija kulinarskih majstora te hrvatskih namirnica. Posebna je pak zadaća ovih natjecanja kreativan i konkretan doprinos oblikovanju kulinarske prepoznatljivosti lokalne sredine, a time i unapređenje sadržajnosti i atraktivnosti njene cjelokupne turističke ponude. Iako se realizira u natjecateljskom formatu, Hrvatski kuharski kup je edukativno mjesto susreta kuhara i slastičara na kojem se izmjenjuju kulinarska iskustva, znanja i ideje te je najbolja platforma za afirmaciju mladih kuhara i prilika za usavršavanjem i stjecanjem novih kuharskih i slastičarskih vještina i znanja u pozitivnoj atmosferi i okruženju.

Za sve zainteresirane, ispod ovog teksta možete preuzeti pravila i propozicija prvog kola.
Prijavnicu za natjecanje možete ispuniti ovdje

Galerija slika

Podijeli