Hrvatska je sa svojim predstavnicima do sada sudjelovala na posljednja 3 izdanja te osvojila mnogobrojne medalje u raznim kategorijama. Na Kulinarskoj olimpijadi koja će se po prvi puta odvijati u sklopu sajma INTERGASTRA u Stuttgartu u veljači 2020. godine, predstavit će se preko 3000 natjecatelja (kuhara i slastičara) iz više od 70 zemalja svijeta. Sajam i prateća kulinarska natjecanja jedna su od najvećih i najboljih platformi za predstavljanje nacionalnih kulinarskih timova i njihovih gastronomskih vještina i znanja. Olimpijada nudi i upoznavanje s najnovijim svjetskim gastro novitetima, novim kulinarskim tehnikama i pratećom tehnologijom.
Hrvatska će na Kulinarsku olimpijadu putovati u sastavu od 30-ak kuhara i slastičara koji će se predstavljati u raznim natjecateljskim kategorijama. Nacionalni kulinarski timovi sudjeluju u najprestižnijim kategorijama, „Restoran nacija“ i „Chefs table“, ali imat ćemo natjecatelje i u individualnim kategorijama „Kulinarska umjetnost“, „Slastičarska umjetnost“, „Carving“ i „Live carving“ te će se predstvaljati i Regionalni tim Varaždinske županije te Catering tim „Chef.hr.
U želji da se hrvatsko kulinarstvo predstavi u najboljem mogućem svijetlu, od početka 2019. godine timovi su se u nekoliko navrata sastajali te osmišljavali i pripremali menije kojim će se predstavljati.
Posljednje takvo okupljanje bilo je 18. prosinca u GEMMA-inom trening centru gdje se testirao menu u sedam sljedova za kategoriju „Chefs table“.
S obzirom na to da je kategorija „Chefs table“ zamijenila kategoriju hladnog stola, nudi i dodatno uzbuđenje za sve nacionalne timove jer se s njom još nitko nije susreo. Kategorija „Chefs table“ mora sadržavati dvije vrste maslaca, 6 različitih finger food-a, hladnu platu s tri vrste predjela, veganski slijed, toplo glavno jelo s janjetinom, desert te tri vrste petit four-a i to sve za 12 osoba.
Treningu Nacionalnog tima prisustvovali su i članovi Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza koji su pratili rad ekipe i kušali pripremljena jela te sugerirali nekoliko promjena za unapređenje menija. "Prostor za napredak uvijek postoji. Iako smo zadovoljni viđenim, ekipi smo dali nekoliko povratnih informacija vezanih na okuse i serviranje pojedinih jela koja su prihvaćena. Pred nama je još nekoliko ovakvih testiranja te vjerujem da će za Olimpijadu biti u potpunosti spremni" - istaknuo je predsjednik HKS-a, Damir Crleni.
Ponosni smo na činjenicu da je Hrvatska jedna od samo 30 država koje će se natjecati u najprestižnijoj kategoriji „Nacionalnih timova“ što smo zaslužili kontinuiranim nastupima i dosadašnjim uspješnim rezultatima, dok je veliki broj država otpao zbog nedostatka mjesta. Do puta na Kulinarsku olimpijadu, očekuje nas još nekoliko javnih treninga kojima ćemo testirati i menu i u drugoj kategoriji „Restoran nacija“ te tako dati priliku da i hrvatski građani kušaju vrhunske specijalitete po vrlo pristupačnim cijenama.
Hrvatski kuhari i slastičari koji će sudjelovati na Kulinarskoj olimpijadi 2020.
IZBORNIK REPREZENTACIJE: Marinko Jurešić, Plava laguna d.d.
HRVATSKI NACIONALNI SENIORSKI TIM
ZLATKO NOVAK, kapetan Restoran Bedem, Varaždin
NIKOLINA LONČAR Hotel Zlatan, Koprivnica
ANA-MARIA STANKOVIĆ Hotel Waldinger, Osijek
MARKO MARTINAC Hotel Adriana Borik, Falkensteiner, Zadar
MARIN SAMBOLEK Hotel Turist, Varaždin
SANJA GRAHEK BURŠIĆ (slastičar) Hotel Rubin, Valamar Riviera d.d.,
Pomoćnici:
MARELA HUDOLETNJAK (slastičar) Hotel The Westin Zagreb
MARIJA BOŠNJAK Srednja strukovna škola Vinkovci
KLAUDIO MRKIĆ Restoran Il Padrino, Zadar
KARLO ŠTORGA Gospodarska škola Varaždin
INDIVIDUALNI NATJECATELJI
ANTE OJDANIĆ Udruga kuhara Splitsko-dalmatinske županije
SANDRA JADEK Udruga kuhara grada Orahovice
IVAN ĐUKIĆ Restoran Lipov hlad, Osijek
DRAŽEN ŠAFAR Udruga kuhara grada Orahovice
DINKO TOMAŠIĆ Park Butique Hotel, Varaždin, Gastrocom d.d.
LOVRO STANČIN Hotel Turist, Varaždin
REGIONALNI TIM VARAŽDINSKE ŽUPANIJE
IVAN TOMAS, kapetan Restoran Fontana Crnković, Varaždin
VANJA ORBAN Restoran Miramare, Otok Sv. Nikola, Valamar d.d.
DARIO RODEŠ Hotel Turist, Varaždin
AMOS NOVAK Hotel Turist, Varaždin
KATARINA FILIPAŠIĆ Hotel Minerva Varaždinske Toplice
Pomoćnici:
LORENA ŠOŠ Hotel Turist Varaždin
NIKOLINA BUTKO Hotel Trakoščan,Trakoščan
VALENTINA ŠIMUNEK Hotel Minerva, Varaždinske Toplice
CATERING TIM „CHEF.HR“
ERICH GLAVICA, kapetan Chef Agent
ANTONIO BUKVIĆ Chef Agent
ARMIN MURATOVIĆ Chef Agent
VEDRAN BLAŽEVIĆ Catering Majetić, Zagreb
Cilj Svjetskog kulinarskog kupa je prvenstveno promocija kulinarstva i kuharske i slastičarske struke. Njime se želi skrenuti pažnja na kulinarsku profesiju i važnost nacionalnih kuharskih saveza. Održavanjem takvim natjecanja potiče se konkurentnost kuhara i slastičara te razvoj svjetskog kulinarstva. Idealno je mjesto za edukaciju kuhara i slastičara, kreativno izražavanje natjecatelja koji nemaju tu priliku u svakodnevnom radu, prezentaciju noviteta u svijetu kulinarstva, razmjenu ideja i iskustva koje naši reprezentativci šire ostatkom godine, a posebice na radionicama Hrvatske kulinarske akademije i time direktno utječu na razvoj i unapređenje hrvatske ugostiteljske ponude kao i samih ugostiteljskih objekta u Hrvatskoj.