U Belom Manastiru organizirano 1. Državno prvenstvo u pripremi fiša

Kategorija vijesti
U subotu, 7. rujna, u Belom Manastiru je održana 19. po redu Fišijada, dok je po prvi puta organizirano i Državno prvenstvo u pripremi fiša na kojemu su, kao članovi ocjenjivačkog suda, sudjelovali i članovi Hrvatskog kuharskog saveza.

Uz tradicionalno Prvenstvo Baranje u kuhanju fiša na kojemu su se predstavili amateri, ove je godine po prvi puta organizirano i Prvenstvo Hrvatske u kuhanju fiša na kojemu su se predstavili pobjednici brojnih natjecanja u kuhanju ribljih paprikaša održanih izvan Baranje. U sklopu Prvenstva Baranje natjecalo se 250 sudionika, dok je sat vremena kasnije s natjecanjem započelo i 20 sudionika Državnog prvenstva.

Četveročlana komisija koju su činili Arpad Šipec, Laslo Šipec, Kristijan Benić i Filip Golubov najboljim je fišom proglasila onaj Zorana Topreka iz Kneževih Vinograda, dok je drugo mjesto zauzeo Franjo Ivić iz Darde, a treće Sava Rauški iz Belog Manastira.

Titula državnog prvaka pripala je Josipu Antoloviću iz mjesta Beravci, (Brodsko-posavska županija), drugoplasirani je Kristijan Kuna iz Belišća, a treći Josip Kitanović iz Velike Kopanice (Brodsko-posavska županija). Njihove fiševe ocjenjivala je tročlana komisija u sastavu: Ivan Đukić, predsjednik Udruge kuhara i slastičara Osječko-baranjske županije, Zlatko Sedlanić, član Časnog suda Hrvatskog kuharskog saveza, te Andrej Kristek, potpredsjednik Udruge, strukovni učitelj kuharstva te mentor Ugostiteljsko-turističke škole Osijek. Prvoplasirani kuhari u obje konkurencije osvojili su vrijedne nagrade.

Procjenjuje se kako je manifestaciju posjetilo preko 3.000 posjetitelja te je ista poslužila kao odličan temelj, ne samo za promicanje kulture, tradicije i bogate eno gastronomske ponude, već i za promociju gospodarstva, lokalnih proizvoda i OPG-ova.

Galerija slika

Podijeli