Slatki snovi

Predrag Galjevski hks
Predrag Galjevski
Rad sa natjecanja “Zlatno sunce” u Primoštenu 2010.
Okruglice sna
Priprema

Kekse sameljemo , dodamo otopljenu čokoladu koju smo otopili zajedno sa maslacem i oblikujemo u kuglice. Punimo sa zapečenim bademima, suhim smokvama i okruglice stavimo na mrežastu rešetku i prelijemo sa rastopljenom čokoladom. Kad se ohladi napravimo točkice od bijele čokolade i ukrasimo sa yellow ground cherry.

Sastojci
40 g čokoladnih keksa
50 g čokolade za kuhanje
20 g bijele čokolade
5 g badema
15 g suhih smokava
1 listić želatine
25 g maslaca
5 g šećera
1 kg yellow ground cherry
Kockice užitka
Priprema

Biskvit od badema i čokolade radimo tako da bademe sameljemo , miješamo sa jajima, brašnom , vanili šećerom, čokoladom za kuhanje (otopljena), praškom za pecivo, šećerom i kad smo dobro pomješali nanesemo na uljani papir i pečemo oko 20 min na 180C. Kremu pravimo od smokava, tako da smokve sameljemo , dodamo mlijeko i lagano kuhamo na pari zajedno sa prošekom. Kad se ohladi dodamo istučeni šlag i otopljenu želatinu i sve lagano promješamo i nalijemo na biskvit i pustimo da se smjesa dobro ohladi.
Prethodno smo napravili kremu od čokolade koju smo kuhali na pari oko 20 min zajedno sa tekućim šlagom. Kremu nalijemo na ohlađenu kremu od smokava i pustimo sa se dobro ohladi. Režemo na kockice i valjamo u mljeveni badem i ukrašavamo sa čokoladom, brusnicom i mentom.

Sastojci
4 jaja
80 g badema
30 g suhih smokava
0,5 dcl prošeka
100 g glatkog brašna
15 g šećera
1 vanili šećer
1 pecilni prašak
100 g čokolade za kuhanje
1 dcl vrhnje za šlag
1 listić želatine
10 g meda
2 dcl mlijeka
30 g šlaga u prahu
Trokut slatkog sna
Priprema

Svijetli biskvit radimo tako da miješamo jaja, prašak za pecivo , vanili šečer , brašno, malo ulja i šećer i pečemo na uljanom papiru oko 15 min na 180C.
Tako isto radimo biskvit od čokolade samo što u njega stavimo još i kakao.
Kremu od grožđa radimo tako da kuhamo grožđe zajedno sa šećerom sve dok ne dobijemo smjesu kao đem, dodamo prošek i pustimo da se dobre ohladi. Šlag u prahu istučemo , pomiješamo zajedno, dodamo otopljenu želatinu zajedno sa istučenim bjelanjkom i sve zajedno promiješamo. Kremu od pistacija isto radimo smo što pistacije sameljemo i dodamo
sok od badema. Glazuru vanjsku napravimo od zapečenih badema usitno sameljenih, žumanjaka kuhanih na pari zajedno sa medom, dodamo 1 listić želatine i nanesemo u kalup, a unutarnji dio punimo sa kremom od pistacija, grožđa i sa tamnim i svijetlim biskvitom. Uz kolač poslužimo preljev od čokolade i jagode.

Sastojci
100 g brašna – t550
25 g šećera
1 vanili šećer
1 pecilni prašak
3 listića želatine
80 g šlaga u prahu
3 dcl mlijeka
50 g grožđa
0,5 l prošeka
30 g meda
50 g badema
20 g kakaa
30 g čokolade za kuhanje
25 g pistacije
0,2 dcl bademovog soka
0,3 dcl suncokretovog ulja