Toplo glavno jelo

Zoran Herman hks
Zoran Herman
Rad sa natjecanja “Zlatni grozd Međimurja” u Čakovcu.
Gnijezdo od mrkve i tikvice
Priprema

Mrkvu i tikvice narežemo na rezance pomoću šiljila za povrće. Naglo popržimo na vrućem maslinovom ulju i začinimo.

Sastojci
200 g mrkve
200 g tikvice
2 žlice maslinovog ulja
1 g soli
1 g papra
1 g češnjaka
5 ml acceta balsamica
Umak 1
Priprema

U tavici pirjajte sitne kockice ljutike u 300 ml polusuhog vina i reducirajte do količine od 50 ml. U reducirano vino umiješajte malo po malo kockica maslaca.

Sastojci
300 ml polusuhog bijelog vina
100 g ljutike
300 g maslaca
Umak 2
Priprema

Vrhnje ugrijemo, dodamo špinat i umutimo ribani kozji sir.

Sastojci
50 g blanširanog sjeckanog špinata
2 dcl vrhnja za šlag
100 g fino ribanog, mekanog, punomasnog kozjeg sira
Dvobojna granatirana palenta sa punjenjem od rajčice
Priprema

Zavrijemo temeljac sa maslacem. Umiješamo palentu i kratko kuhamo. Ulijemo u male kalupe polovicu palente. U drugu polovicu umiješamo sok od cikle pa dolijemo u kalupe. Ohladimo i izdubimo sredinu. Punimo smjesom od pelata koje smo propirjali na luku i maslinovom ulju. Pospemo ribanim sirom i gratiniramo 10 min na 180C.

Sastojci
500 ml temeljca
200 g palente
4 žlice soka od cikle
50 g maslaca
150 g pelata
20 g luka
1 žlica maslinovog ulja
50 g fino ribanog ovčjeg tvrdog sira
Pinkleci sa mini rajčicom i camembertom
Priprema

Listove za savijače narežemo na jednake kvadratne oblike. Premažemo omekšalim maslacem i stavimo u kalup za mini muffine. Camembert otopimo u vrhnju za šlag i ohladimo. Na tijesto položimo polovicu rajčice i zalijemo žlicom umaka od rajčice. Spojimo rubove tijesta i svežemo u pinklec. Pečemo 10 min na 180C.

Sastojci
3 lista tijesta za savijače
30 g omekšalog maslaca
7 većih mini rajčica
100 g camemberta
1 g soli
50 ml vrhnja za šlag
Rolada od svinjskog buta sa sušenim jezikom
Priprema

Meso buta narežemo na velike odreske, potučemo , na njih položimo tanke šnite pršuta. Jezik skuhamo, očistimo od pokožice i žilavih dijelova i sameljemo u multipraktiku sa kruhom umočenim u mlijeko , omekšalom polovicom maslaca i jajem. Tu smjesu premažemo preko pršuta. Rolamo , premažemo kosanim ružmarinom pomiješanim sa drugom polovicom maslaca i zavežemo kuhinjskom špagom. Stavimo u vrećicu za pečenje, dodamo vina, zavarimo vrećicu i pečemo na 150C sat vremena.

Sastojci
1 kg svinjskog buta
300 g sušenog svinjskog jezika
540 g kockica bijelog kruha (bez kore)
100 g maslaca
100 g pršuta (tanke šnite)
3 g soli
1 g papra
1 jaje
50 ml vina
1 žlica svježeg sjeckanog ružmarina
Svinjski but u duplom omotaču
Priprema

Zamijesimo tijesto od brašna, kvasca, mlijeka , šećera, soli, polovice žutanjaka i polovice maslaca. Stavimo preko noći dizati u hladnjak. Drugi dan umiješamo drugu polovicu izmiksanih žutanjaka i maslaca. Ostavimo da se diže na hladnom.
Šampinjone i bukovače narežemo i prijamo na polovici maslaca i luku dok ne ispuste svu tekućinu, začinimo sa soli i paprom. Stavimo u blender i napravimo pastu.
Listove kelja očistimo od tvrdih žilica i blanširamo.
Svinjski but narežemo na trake debele 3×3 cm, osolimo i popaprimo. Naglo popržimo sa svih strana na drugoj polovici maslaca. Maknemo da se ohladi. Obložimo tankim slojem mljevenog sušenog mesa i listovima blanširanog kelja. Brioš tijesto razvaljamo , narežemo na pravokutnike , premažemo pastom od gljiva i na to položimo meso sa keljom. Preklopimo, premažemo jajem. Pečemo na 175C, 45 min.

Sastojci
1 kg svinjskog buta
200 g mljevenog suhog mesa
100 g kelja
2 g soli
1 g papra
100 g šampinjona
100 g bukovača
50 g luka
100 g maslaca
1 žličica svježeg sjeckanog peršina
Brioš tijesto:
500 g glatkog brašna
250 ml mlijeka
30 g kvasca
150 g maslaca (izmiksanog)
65 žutanjaka
3 g soli
20 g šećera