Hladna plata

Rozalija Neralić hks
Rozalija Neralić
Rad sa natjecanja “Zlatni grozd Međimurja” u Čakovcu.
Hladna plata
Priprema

Kunića potopljenog u marinadi držimo jedan sat u hladnjaku. Ocijeđenog i obrisanog mariniranog kunića popržimo na ulju , dodamo povrće, podlijemo vinom, kuhamo dok ne omekša. Kuhano meso od kunića odvojimo od kosti, usitnimo u multipraktiku, propasiramo kroz fino sito i podijelimo na 3 dijela.
Prvi dio paštete – 15 dkg suhih svinjskih rebara skuhamo , usitnimo u multipraktiku, dodamo 10 dkg maslaca, propasiramo kroz fino sito. File kunića očistimo od žilica, otvorimo i lagano potučemo, premažemo farsom paštete od suhih rebara, stavimo algu i šparogu, zarolamo i zamotamo u aluminijsku foliju, pećemo u pećnici na 170C. U meso kunića dodamo pjenasto razrađen maslac i začine. Slažemo u kalup, napravimo farsu od mesa suhih rebara, uronimo file kunića i paštetu hladimo preko noći.

Sastojci
3 kg kunića
10 dkg papra
5 lovor lista
ružmarin, kadulja
sol
5 režnja češnjaka
10 dkg crvenog luka
0,5 l crnog vina
15 dkg maslaca
prstohvat crvene paprike
meso suhih svinjskih rebara
nori alga
žlica vinjaka
2 lista želatine
Pjenica
Priprema

Propasiranom mesu kunića dodamo žlicu maslinova ulja i dcl vrhnja za šlag, začinimo i izrađenu pjenicu izlijemo u četvrtasti oblik. Kada se stegne na pola zalijemo pjenicu želeom od marelice ( 30 dkg marelica skuhamo sa 10 dkg šećera. Pasiramo, dolijemo vode do 3,5 dcl, i 3 dkg želatine). Jedan dio pjene izlijemo na foliju u obliku valjka , stavimo lučice (prokuhane u vodi i octu) , kada se stegne , lučice slažemo na žele od ribizla (30 dkg ribizla, 10 dkg šećera, kuhane pasirati , dodati tekućine do 3,5 dcl, 3 dkg želatine, i kuhati do željene gustoće) i biskvitnu podlogu od mrkve.

Sastojci
meso kunića (propasirano)
žlica maslinovog ulja
1 dcl vrhnja za šlag
30 dkg marelica
30 dkh ribizla
20 dkg šećera
6 dkg želatine
Biskvit od mrkve
Priprema

Sve sastojke sjedinimo u jednoličnu masu i ispečemo biskvit na 200C, 20 min.

Kocke od špinata ( 7 dkg maslaca, 2 žlice sjeckanog peršina)
Umak od marelica, umak od ribizla.

Sastojci
3 jaja
½ pecilnog praška
3 žlice oštrog brašna
1 čvrsti jogurt
5 žlica pirea od mrkve
špek (narezan na sitne kockice , prepržen i posušen od masnoće)