Hladna plata

Zoran Herman hks
Zoran Herman
Rad sa natjecanja “Zlatni grozd Međimurja” u Čakovcu.
Terina od zeca i bundevinih koštica
Priprema

Kockice kruha namočimo u mlijeko, dodamo svim ostalim sastojcima i fino sameljemo u multipraktiku. U polovicu mljevene mase dodamo kopar. Šnitice pancete slažemo u male kalupe i stavljamo prvo sloj čiste smjese, na to pospemo prstohvat koštica i završavamo sa smjesom u koju je dodan kopar. Preklopimo sa pancetom , pokrijemo folijom i pećemo u vodenoj kupelji 20 min na 175C.

Sastojci
300 g otkoštenog mesa zeca
60 g masnoće od pršuta
20 g luka
1 jaje
30 g kockica svježeg bijelog kruha (bez kore)
4 žlice mlijeka
2 žlice svježeg sjeckanog papra
3 žlice sjeckanih bućinih koštica
2 g soli
prstohvat soli
prstohvat češnjaka u prahu
30 tankih šnitica pancete
Galantina od zeca
Priprema

Zečji but mariniramo preko noći sa soli, paprom, lovorom, klinčićem, cimetom, češnjakom i koricom naranče. Štapiće dunje blanširamo u 1 dcl vina sa dodatkom šećera, 1 koricom cimeta i 2 klinčića. Filete od leđa mariniramo sa soli i paprom i punimo štapićima dunje. Umatamo čvrsto u foliju.
100 g mrkve i 100 g poriluka narežemo na rezance i blanširamo u ledenu kupelj. Ostatak povrća i otpadke od rezanaca popržimo na maslinovom ulju zajedno sa mariniranim meso iz kojeg smo odvojili cimet, naranču i klinčić. Zalijemo vinom i temeljcem pa prebacimo u vatrostalnu posudu sa poklopcem, dodamo filete u foliji i pečemo 80 min na 175C. Filete izvadimo nakon 20 min.
Meso izradimo u multipraktiku i meljemo zajedno sa vrhnjem za šlag i procijeđenim sokom od pečenja u koji smo otopili želatinu. Kalup omotamo prozirnom folijom, slažemo rezance mrkve i poriluka , stavljamo smjesu od kunića, na to položimo filete pa završimo sa drugim dijelom smijese koji naknadno sameljemo sa mrkvom koja se pekla sa zecom. Pokrijemo rezancima i mrkve i poriluka, omotamo folijom i ostavimo preko noći da se stisne.

Sastojci
200 g mrkve
50 g celera
150 g poriluka
40 g luka
500 g otkoštenog buta od zeca
200 g zečjeg filea od leđa
3 dcl vina
50 g šećera
50 g dunje narezane na štapiće
3 žlice maslinova ulja
2 dcl telećeg temeljca
1 dcl vrhnja za šlag
4 listića želatine
2 g soli
prstohvat papra
2 lovorova lista
2 korice cimeta
7 zrna klinčića
1 češanj češnjaka
korica naranče
Praline od gorgonzole
Priprema

Ugrijemo vrhnje i na njemu otopimo fino ribanu gorgonzolu. Dodamo želatinu i uljevamo u kalupe. Na praline stavljamo oguljenu i otkoštenu polovicu zrna grožđa i četvrtinu jezgre od oraha.

Sastojci
2 dcl vrhnja za šlag
150 gorgonzole
2 listića želatine
7 zrna bijelog grožđa
7 lijepih polovica grožđa
Umak od pinjola i bosiljka
Priprema

U multipraktiku izmiksamo sve sastojke. Začinimo po ukusu.

Sastojci
20 g pinjola
10 g bosiljka
50 ml maslinovog ulja
par kapi limunovog soka
sol
Umak od naranče
Priprema

Zavrijemo sok od naranče i šećer . U 5 žlica soka od naranče umutimo gustin pa ga ukuhamo u sok. Pustimo da vrije još 2 min.

Sastojci
2,5 dcl soka naranče
30 g šećera
1 žlica gustina