Svečano otvoreni 15. Dani hrvatskog kulinarstva

Nakon jučerašnjeg Worldchefs seminara za suce i dolaska prvih natjecatelja, službeno su počeli 15. Dani hrvatskog kulinarstva svečanim otvorenjem koje se danas prijepodne održalo u Gospodarskom centru Osijek, ovogodišnjoj lokaciji manifestacije. U narednim danima nas očekuje bogat natjecateljski, edukativni i degustacijski program u kojem chefovi iz cijele regije, ali i svi zainteresirani gosti koji su ljubitelji kulinarstva, mogu pronaći sadržaj koji će zadovoljiti njihovu glad za gastronomskim druženjem.

Svečano otvorenje na novoj lokaciji


Danas u 11:20 sati je novoizgrađenim Gospodarskim centrom Osječko-Baranjske županije odjeknuo pljesak koji je obilježio početak 15. Dana hrvatskog kulinarstva. Otvorenju su uz mnogobrojne natjecatelje i chefove prisustvovali i dogradonačelnica Osijeka Jasenka Crnković, ravnatelj Ugostiteljsko - turističke škole Osijek Andrej Kristek te dožupan Josip Miletić koji je svojim govorom proglasio službeni početak manifestacije. 

 

Napet natjecateljski program i revijalni Bocuse d'Or Croatia


U želji ponovnog okupljanja gastronomskih profesionalaca i entuzijasta, Hrvatski kuharski savez još jednu godinu zaredom organizira bogat manifestacijski program u središtu kojeg se nalaze 13. natjecanje učenika Kamelija kup i 10. Državno prvenstvo slastičara koji su započeli danas, te 15. Državno prvenstvo kuhara koje kreće sutra. Cilj manifestacije je popularizacija kuharske i slastičarske struke, poticanje izvrsnosti i napretka kuhara i slastičara, doprinos stvaranju kvalitetne stručne radne snage, poticanje interesa za deficitarna zanimanja, podizanje kvalitete ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, svekolika afirmacija kuharske i slastičarske struke, promocija kulinarskih majstora te hrvatskih namirnica i jela hrvatske kulinarske baštine.

Uz napet natjecateljski program koji će iznjedriti nove državne prvake, ove se godine održava i revijalno izdanje natjecanja Bocuse d'Or Croatia koje će svim prijavljenim chefovima dati uvid u koncept natjecanja vrlo visoke zahtjevnosti, te istovremeno osvijestiti razinu osobne spremnosti, spretnosti, znanja i vještine. Potrebni feedback će prijavljenim kandidatima pružati međunarodni ocjenjivački žiri predvođen pobjednikom Europskih kvalifikacija (2018. i 2020.) i dvostrukim osvajačem trećeg mjesta u finalu Bocuse d'Or-a u Francuskoj, chefom Christianom Andréom Pettersenom.

 

Gastro masterclassovi i degustacijska druženja za posjetitelje

 

Nakon odmjeravanja snaga i vještina, valja nešto naučiti i kušati kreacije profesionalaca iz natjecateljskog programa. Dio manifestacije su raznovrsne radionice i masterclass predavanja renomiranih gastronoma poput Alme Rekić, Brune Vokala, Sandre Jadek, Willa Kinga, Ivana Đukića i Dejana Stankovića te specijalizirane trgovine Dora. Posjetitelji se mogu priključiti pivskoj radionici ili besplatnim degustacijama DukataPodravke i Francka, a kao i svake godine organizatori pozivaju na omiljenu besplatnu degustaciju natjecateljskih torta koja će se održati danas, 21. studenog, i sutra, 22. studenog, od 18:00 sati.

 

 

Suradnja s Regionalnim centrom kompetentnosti 

 

Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek je suorganizator i partner Hrvatskog kuharskog saveza na ovogodišnjim Danima hrvatskog kulinarstva koji će se održati u novoizgrađenom Gospodarskom centru Osječko-Baranjske županije.
 
RCK UTŠO će naročito voditi brigu o natjecanju učenika iz gastro disciplina (kuharstvo, slastičarstvo i posluživanje) – Kamelija kup na kojem će sudjelovati ekipe iz više od 20 srednjih strukovnih škola iz cijele Hrvatske. Dani hrvatskog kulinarstva bit će jedinstvena prilika za promociju strukovnih zanimanja i rada RCK, ali i pokazatelj kako se treba sve više i bolje povezivati obrazovanje s dionicima ugostiteljsko-turističkog sektora. Partnerstvo i aktivnosti koje provodi RCK UTŠO dio su EU projekta RCK VirtuOS – uspostava regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, koji se u financira iz Europskog socijalnog fonda. 
 
Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turistička škola, Osijek preuzela je ulogu promicatelja strukovnog obrazovanja, podizanja i promocije kvalitete ugostiteljsko-turističkih usluga te cjelokupnog sustava obrazovanja u redovnoj i praktičnoj nastavi u svrhu kreiranja kompetentnog kadra koji je spreman za tržište rada, posljedično rasta kvalitete usluga i podizanja radnih uvjeta u okruženjima sadašnjih i budućih poslodavaca.

 

 

 

Program prvog i drugog dana manifestacije


Danas se uz početak natjecanja Kamelija kupa i slastičarskih odmjeravanja snaga odvija i edukativni program u obliku masterclass radionice Alme Rekić na temu pripreme ribljeg carpaccia i janjećeg kotleta s fregolom i mediteranskim povrćem i masterclass Dora trgovine u kojem prisutni mogu naučiti sve o pripremi restoranskih kolača.


Sutra uz nastavak učeničkih natjecanja počinju i ona za državnog prvaka u kuhanju. Od popratnog sadržaja program donosi masterclass radionice "Jesen u čaši" (Sandra Jadek), "Skulpture od maslaca" (Will King), "Bački astal" (Dejan Stanković) i "Goveđi file, pire s tartufima i povrće u medu te umak od porto vina" (Alma Rekić) . Posjetitelje pozivamo i na degustaciju jela pripremljenih sa Dukatovim i Podravkinim proizvodima.

Detaljan program manifestacije moguće je preuzeti klikom na link ispod teksta. Ovim putem još jednom pozivamo javnost da nam se u jutarnjim satima pridruži na natjecateljskom, a u popodnevnim na edukativnom i degustacijskom programu te masterclass radionicama. Dane hrvatskog kulinarstva želimo istaknuti i kao odličnu priliku za stručni networking i povezivanje s osobama sličnih interesa, neovisno o tome je li netko chef po zanimanju ili jednostavno uživa u pripremanju slasnih kreacija u vlastita četiri zida.

Podijeli