Dario Rodeš iz restorana Nobel pobjednik je Zlatne nimfe

Kategorija vijesti
Ovom tradicionalnom  kulinarsko-turističkom događanju na kojem su se prezentirala autohtona jela  Varaždinske županije, lokalni proizvođači autohtonih namirnica, nagrađivana vina na Decanteru 2021-2022 Varaždinske županije pridružili su se natjecatelji Hrvatskog kuharskog kupa koji su tražili ulaznicu za veliku završnicu.

U organizaciji Udruge kuhara Varaždinske županije te pod vodstvom predsjednika Hrvatskog kuharskog saveza (HKS-a) Damira Crlenog i predsjednika Udruge kuhara Varaždinske županije Bojana Bohorča u srijedu, 1. ožujka po 16. puta održala se enogastronomska manifestacija Zlatna nimfa, ovoga puta u varaždinskom hotelu Turist. 
 
Zlatna Nimfa posvećena je čuvanju i promociji tradicionalnih i autohtonih namirnica varaždinskog kraja kao i autohtonih jela ovog područja . „Poštujemo i čuvamo tradiciju, ali ne bježimo od trenutnih kulinarskih trendova, stoga smo Zlatnoj nimfi nadodali i natjecateljsku notu Hrvatskog kuharskog kupa te su prijavljeni kuhari pripremali jela od tradicionalnih namirnica i proizvoda Varaždinskog kraja, ali prema današnjim ugostiteljskim zahtjevima“, poručili su organizatori. Natjecatelji su u pripremi svojih jela morali koristiti Varaždinsko bučino ulje, Ludbreški hren, Varaždinsko zelje, Varaždinsku heljdu i Ludbreški med. Njihov rad i jela vrednovali su članovi Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza, renomirani hrvatski kulinarski suci: Stevo Karapanđa, Miroslav Dolovčak, Branko Čukelj i Matija Balent. 

Program manifestacije započeo je u utorak, 28.02. odlaskom okupljenih kuhara na izložbu „Dobar tek“ Gradskog muzeja Varaždin, a nastavio se seminarom za kuharske suce koje je držao Erich Glavica te pripremama za svečanu večeru. Drugog dana, Uz natjecateljske radove tijekom večere prezentirali su se i čuvari kulinarske tradicije i autohtonih proizvoda Varaždinske županije: Udruga žena Preslica, Sračinec, PG Pocedulić, Udruga žena Trnovečko srce, Pčelarska udruga Ludbreg, Udruga žena Vidovec, PPP Jurica Cafuk, PG Branko Vidaček, Udruga žena Maruša, Udruga Hajdina  te vinari iz: Vinarija Šafran, Stručić, Kopjar, Najman, Podrum Štrigova i Vinski hram Kotolenko. Uzvanici su uoči svečane večere mogli naučiti i kako se priprema Mlinčani kolač, Kućanski koščičjak, Vidovečki gibanik, Trnovečka makovnjača i nezaobilazni Varaždinski klipič, što je posebno atraktivno bilo najmlađim gostima.

Prije proglašenja najboljih kuhara na ovom natjecanju, predstavljeni su i Marin Sambolek, Dinko Tomašić i Karlo Štorga, kuhari koji su prošlog tjedna osvajali medalje za Hrvatsku u sklopu prestižnog međunarodnog natjecanja Global Chefs Challenge koje se održalo u Italiji. 

Najbolji na Zlatnoj nimfi, odnosno ovom kulu Hrvatskog kuharskog kupa bio je Dario Rodeš iz restorana Nobel, Varaždin. Drugoplasirani je Tomislav Karamarko iz Marikomerca odnosno restorana Bruscheta, Zadar dok je treće mjesto osvojio Karlo Štorga iz restorana Bedem, Varaždin. Nagrade za plasman uručili su im zamjenica župana Varaždinske županije, Silvija Zagorec, Slađana Miočić, pročelnica Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Grada Varaždina te Dražen Đurišević, Podravkin kulinarski promotor. Svo troje nagrađenih kuhara su uz vrijedne nagrade sponzora Podravke, Dukata i PPP Jurica Cafuk osvojili i novčane nagrade kao i plasman u završnicu ovogodišnjeg Hrvatskog kuharskog kupa. 

Dopunu jela na Svečanoj večeri osigurali su Gospodarska škola Varaždin i Srednja škola "Arboretum Opeka" Marčan a okupljene su zabavljali KUD Vidovec, Dječji zbor Štigleci i KUD Hajdina.
 

rezultati Zlatne nimfe 2023

 

Galerija slika

Podijeli