Pred nama je nova sezona Hrvatskog kuharskog kupa 

Kategorija vijesti
Nakon dvije godine na hrvatsku kuharsku natjecateljsku scenu vraća se Hrvatski kuharski kup u redizajniranom izdanju. Najznačajnija promjena je što će se održati četiri regionalna kvalifikacijska natjecanja za ulaznicu za veliko finale umjesto dosadašnjeg ligaškog pristupa te tako smanjiti troškove i putovanja natjecatelja u pohodu na „Veliku kristalnu kuhaču“. 

Hrvatski kuharski kup je edukativno mjesto susreta kuhara i slastičara na kojem se izmjenjuju kulinarska iskustva, znanja i ideje te je najbolja platforma za afirmaciju mladih kuhara i prilika za usavršavanjem i stjecanjem novih kuharskih i slastičarskih vještina i znanja u pozitivnoj atmosferi i okruženju.

Osim promocije kuharskog i slastičarskog zanimanja zadaća manifestacije je i promocija autohtonih i lokalnih hrvatskih namirnica te enogastronomskih proizvoda regije u kojoj se natjecanje održava. Cilj mu je i prezentacija, razvoj i izgradnja prepoznatljive hrvatske kulinarske ponude te potraga za novim kulinarskim zvijezdama koji dobrim nastupima u Hrvatskom kuharskom kupu mogu postati članovi Hrvatske kulinarske reprezentacije koja se natječe na prestižnim međunarodnim natjecanjima poput Kulinarske Olimpijade. A posebna zadaća ovih natjecanja je kreativan i konkretan doprinos oblikovanju kulinarske prepoznatljivosti lokalne sredine, a time i unapređenje sadržajnosti i atraktivnosti hrvatske turističke ponude. 

Kvalifikacijska natjecanja održat će se po hrvatskim regijama od listopada 2022. godine pa sve do ožujka 2023. godine, a najboljih troje natjecatelja svakog pojedinačnog natjecanja automatski se kvalificira  za veliko finale.


Kvalifikacijska natjecanja po regijama:
1. Slavonija - Zlatna jabuka, Vinkovci, 20.-21. listopad, 
2. Središnja Hrvatska, Varaždinske Toplice, prosinac 2022. 
3. Dalmacija, Solin, veljača 2023.
4. Istra i Kvarner,  ožujak 2023.

NATJECATELJSKE KATEGORIJE I OCJENJIVANJE

Hrvatski kuharski kup u kvalifikacijskom natjecanju realizira se u  tri tradicionalne natjecateljske  kategorije: 
Svečana hladna plata (hladna), 
Glavno jelo s prilogom
(toplo) i 
Desert (hladan). 

Natjecatelji sami osiguravaju sve potrebne namirnice za pripremu jela osim u kategoriji toplo jelo gdje osnovnu zadanu namirnicu osigurava organizator, ali natjecatelj može raditi i s vlastitom namirnicom o čemu se izjašnjava u prijavi za natjecanje. Domaćin može osigurati glavne namirnice i u drugim kategorijama.
Jela se pripremaju na bazi normativa za 12 osoba, a izlažu se na pladnjevima i u toplim kupkama servirana za posluživanje s buffet stola. Svako jelo uz to izlaže se i servira 2 puta na tanjuru za jednu osobu. Obaveza natjecatelja je pripremiti recept i normativ jela pisan na računalu ili pisaćoj mašini i to u dva primjerka. Jedan primjerak se predaje predsjedniku Ocjenjivačkog suda na sastanku i dogovoru o radu, dok se drugi s eventualnim korekcijama nastalima kod same pripreme jela predaje kod ocjenjivanja. Natjecatelj, ako to nije drugačije utvrđeno, upotrebljava vlastiti pribor za prezentaciju i izlaganje jela u kategorijama Svečana hladna plata i Desert dok domaćin osigurava toplu kupku za prezentaciju Toplog glavnog jela.
Za svako natjecanje HKS imenuje četveročlani Ocjenjivački sud koji ocjenjuje u skladu s pravilima HKS-a. U ocjenjivanju sudjeluju domaći i strani renomirani kuhari kojima je obaveza dati i povratne informacije svim natjecateljima. 

Ocjenjivački sud vrednuje prema sljedećem: 
    Vanjski izgled
- Sklad boja – boje moraju biti u skladu, a jelo mora biti privlačno oku.
    - Kompozicija – jelo mora biti pravilno i lijepo prezentirano.
    - Kreativnost – posebno se vrednuje svako odstupanje od klasičnog načina prezentacije.                
    Sastav i okus
    - Sklad okusa – okus jela mora biti skladan i ukusan.
    - Kreativnost – posebno se vrednuje svako odstupanje od standardnih kombinacija sastojaka jela
    - Pravilan omjer sastojaka – jelo mora biti pravilnog nutricionističkog sastava, npr. u sastavu ne smije biti previše ugljikohidrata.
    - Pravilna priprema – ocjenjuje se pravilna priprema svih sastojaka, npr. važno je da neka namirnica nije raskuhana ili prepečena.
    Ostalo
    - Poštivanje propozicija – ukoliko se ne poštuju zadane propozicije (korištenje namirnica van zadanog paketa, jelo nije na vrijeme prezentirano za ocjenjivanje itd.) dodjeljuju se negativni bodovi
    - Složenost pripreme – posebno se vrednuje složenost pripreme pojedinog jela

Zbrojem bodova iz sve tri kategorije dobiva se ukupan poredak prema kojem se natjecatelji rangiraju. 
Na svakom kvalifikacijskom natjecanju troje prvoplasiranih natjecatelja u Ukupnom poretku automatski se kvalificira za finalno natjecanje na kraju sezone (max 12 sudionika). Bodovi iz kvalifikacijskog natjecanja nisu prenosivi u finale. Ukoliko je natjecatelj koji se kvalificirao za finalno natjecanje spriječen sudjelovati u finalu, poziva se sljedeći najbolji natjecatelj iz tog kvalifikacijskog natjecanja.

OPĆA PRAVILA I UVJETI SUDJELOVANJA
Sudionici natjecanja su kuhari i slastičari bez obzira na mjesto zaposlenja. Natjecanje je pojedinačno, ali svaki natjecatelj može te je poželjno da ima jednog pomoćnika. Ako sudionik natjecanja nije član HKS-a, prijavom na natjecanje automatski postaje članom Hrvatskog kuharskog saveza za tekuću godinu. U slučaju ograničenog broja natjecatelja, prvenstvo sudjelovanja imaju natjecatelji koji sudjeluju u više kategorija. Teme i zadane namirnice natjecanja utvrđuje HKS u suradnji s domaćinom natjecanja i objavljuje ih uz utvrđeni raspored prije održavanja natjecanja. 
Prijavnice za svako natjecanje dostavljaju se u Ured HKS-a najkasnije pet dana prije natjecanja. Natjecatelji se mogu prijaviti unaprijed za natjecanja pojedinog kola Kupa. 
Svi sudionici pojedinog natjecanja dužni su uz sebe imati fotokopiju važeće sanitarne knjižice. 
Isti natjecatelji mogu sudjelovati u više kvalifikacijskih natjecanja.

NAGRADE

Na svakom pojedinačnom kvalifikacijskom natjecanju dodjeljuju se priznanja HKS-a za prvo, drugo i treće mjesto u svakoj kategoriji te priznanja za prvo, drugo i treće mjesto u ukupnom poretku natjecanja. Organizator-domaćin može uz utvrđene nagrade i priznanja u dogovoru s HKS-om dodijeliti i druge nagrade.
Ukupni pobjednik Hrvatskog kuharskog kupa 2022-2023. je natjecatelj koji u finalu osvoji najveći broj bodova. Pravila finalnog natjecanja mogu se razlikovati od kvalifikacijskog natjecanja ovisno o lokaciji održavanja. Pobjednik osvaja veliku kristalnu kuhaču i nagrade sponzora Hrvatskog kuharskog saveza. Za osvojeno drugo i treće mjesto također se dodjeljuju sponzorske nagrade u manjem obimu. Prvih tri natjecatelja u ukupnom poretku finalnog natjecanja dobivaju i kristalne kuhače.
Moguće su i druge sponzorske nagrade a prema mogućnostima sponzora i HKS-a.
Za natjecanja Hrvatskog kuharskog kupa u sezoni 2022-2023 natjecatelji se nagrađuju minimalnim novčanim nagradama na sljedeći način:

Kvalifikacijsko natjecanje, ukupni poredak:
1. mjesto    2.000,00 kn  
2. mjesto     1500,00 kn  
3. mjesto     1000,00 kn  
Finalno natjecanje, ukupni poredak:
1. mjesto    3.000,00 kn 
2. mjesto    2.000,00 kn 
3. mjesto    1.000,00 kn  

Napomena: Financijske nagrade svakog kvalifikacijskog i finalnog natjecanja mogu biti i više, a ovisno o sponzorima pojedinog natjecanja. Točni iznosi bit će utvrđeni u propozicijama svakog pojedinog natjecanja Hrvatskog kuharskog kupa.

Prijavnicu, teme i ostale detalje prvog kola „Zlatna jabuka“ uskoro možete pronaći na www.kuhar.hr  
 

Galerija slika

Podijeli