Tomislav Greganić i Marela Hudoletnjak pobjedom otvorili novu sezonu Hrvatskog kuharskog kupa

Kategorija vijesti
Natjecanjem 1. kola Hrvatskog kuharskog kupa pod nazivom „Plitvička rapsodija“ započelo je petnaesto izdanje Hrvatskog kuharskog kupa. Kulinarsko natjecanje u prekrasnom okruženju Nacionalnog parka Plitvička Jezera održano je po drugi puta u organizaciji NP Plitvička jezera i Hrvatskog kuharskog saveza.

Ova dvodnevna manifestacija započela je u petak, 28. veljače kada su sudionici nakon kratkog posjeta Nacionalnom parku počeli pripremali svečani menu od tri slijeda na zadane namirnice. Zadatak je bio pripremiti hladnu platu od pastrve, čvaraka, svježeg sira i obavezne garniture od povrća, toplo glavno jelo od janjećeg buta, krumpira, kelja i vrganja te desert od rogača, jabuka, čokolade i meda. Nezahvalna dužnost ocjenjivanja rada u kuhinji i pripremljenih jela pripala je Miroslavu Dolovčaku, Draganu Viskoviću, Marinku Jurešiću i Berislavu Lackoviću, članovima Sekcije ocjenjivača Hrvatskog kuharskog saveza.

Pobjedu u ukupnom poretku ostvarili su Tomislav Greganić i Marela Hudoletnjak iz zagrebačkog hotela The Westin. Zagrebački tandem pobijedio je u svakoj kategoriji te su svojim kreacijama oduševili goste u sklopu svečane večere. Drugo mjesto ukupnog poretka osvojio je Antonio Bukvić uz pomoć Predraga Zrilića predstavljajući  Udrugu kuhara i slastičara Bilogore, dok je Dinku Tomašiću i Dini Veseliću iz varaždinske tvrtke Gastrocom pripalo treće mjesto.

U sklopu svečane večere, najbolje je proglasila gđa. Dragana Franjković, predstojnica podružnice hotelijerstva i ugostiteljstva Nacionalnog parka Plitvička Jezera uz pomoć spomenutih članova ocjenjivačkog suda.

Hrvatski kuharski kup nastavit će se već 11. ožujka u Solinu, a slijede natjecanja u Vinkovcima, Pregradi i Bjelovaru

 

Rezultati natjecanja:

Kategorija A – hladna plata

Plasman

Natjecatelj                           Objekt

Bodovi

1

Tomislav Greganić

The Westin Zagreb

74,50

2

Antonio Bukvić

Udruga kuhara i slastičara Bilogora

63,75

3

Dinko Tomašić

Gastrocom d.o.o., Varaždin

57,75

4

Nikola Blaži

Restoran Angelus, Varaždin

51,50

5

Vehid Šaldić

Euro-Toques Croatia, Pula

51,00

6

Vjekoslav Podunavac

Konoba MORGAN, Buje

44,25

Kategorija B – Toplo jelo

Plasman

Natjecatelj

 Objekt

Bodovi

1

Tomislav Greganić

The Westin Zagreb

71,25

2

Antonio Bukvić

Udruga kuhara i slastičara Bilogora

63,75

3

Nikola Blaži

Restoran Angelus, Varaždin

59,00

4

Dinko Tomašić

Gastrocom d.o.o., Varaždin

58,75

5

Slavica Dujmović

Restoran Lička kuća, Plitvička jezera

57,50

6

Vjekoslav Podunavac

Konoba MORGAN, Buje

54,75

7

Vehid Šaldić

Euro-Toques Croatia, Pula

53,00

8

Marija Dobrić

x

51,00

9

Denis Božić

Srednja škola Plitvička jezera, Korenica

47,75

Kategorija C - desert

Plasman

Natjecatelj

Objekt

Bodovi

1

Tomislav Greganić

The Westin Zagreb

65,50

2

Antonio Bukvić

Udruga kuhara i slastičara Bilogora

60,75

3

Vehid Šaldić

Euro-Toques Croatia, Pula

57,25

4

Dinko Tomašić

Gastrocom d.o.o., Varaždin

56,25

5

Karlo Špoljarić

Srednja škola Plitvička jezera, Korenica

55,75

6

Nikola Blaži

Restoran Angelus, Varaždin

54,25

7

Vjekoslav Podunavac

Konoba MORGAN, Buje

53,00

Ukupni poredak

Plasman

Natjecatelj

Objekt

Bodovi

1

Tomislav Greganić

The Westin Zagreb

211,25

2

Antonio Bukvić

Udruga kuhara i slastičara Bilogora

188,25

3

Dinko Tomašić

Gastrocom d.o.o., Varaždin

172,75

4

Nikola Blaži

Restoran Angelus, Varaždin

164,75

5

Vehid Šaldić

Euro-Toques Croatia, Pula

161,25

6

Vjekoslav Podunavac

Konoba MORGAN, Buje

152,00

7

Slavica Dujmović

Restoran Lička kuća, Plitvička jezera

57,50

8

Karlo Špoljarić

Srednja škola Plitvička jezera, Korenica

55,75

9

Marija Dobrić

x

51,00

10

Denis Božić

Srednja škola Plitvička jezera, Korenica

47,75

 

O Hrvatskom kuharskom kupu:

Hrvatski kuharski kup je svojevrsni festival u cjelinu povezanih kulinarskih natjecanja koja se na razne zadane teme održavaju diljem Hrvatske. Sudionici Kupa na taj način upoznaju kolege iz čitave Hrvatske i raznovrsne autohtone namirnice kojima Hrvatska obiluje. Cilj kupova je popularizacija kuharske i slastičarske struke, poticanje izvrsnosti i napretka kuhara i slastičara, doprinos stvaranju kvalitetne stručne radne snage, poticanje interesa za deficitarna zanimanja, podizanje kvalitete ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, svekolika afirmacija kuharske i slastičarske struke i promocija kulinarskih majstora te hrvatskih namirnica. Posebna je pak zadaća ovih natjecanja kreativan i konkretan doprinos oblikovanju kulinarske prepoznatljivosti lokalne sredine, a time i unapređenje sadržajnosti i atraktivnosti njene cjelokupne turističke ponude. Iako se realizira u natjecateljskom formatu, Hrvatski kuharski kup je edukativno mjesto susreta kuhara i slastičara na kojem se izmjenjuju kulinarska iskustva, znanja i ideje te je najbolja platforma za afirmaciju mladih kuhara i prilika za usavršavanjem i stjecanjem novih kuharskih i slastičarskih vještina i znanja u pozitivnoj atmosferi i okruženju.

Na svakom natjecanju zadatak sudionika je pripremiti svečanu hladnu platu, toplo glavno jelo i desert na zadanu temu, odnosno namirnice. Zadane namirnice uvijek uključuju i autohtonu namirnicu kraja u kojem se natjecanje odvija a rad i kreacije natjecatelja prate i ocjenjuju članovi Ocjenjivačkog suda Hrvatskog kuharskog saveza. Natjecatelji su kuhari iz cijele Hrvatske, a svakom može pomagati i po jedan pomoćnik. Najboljima u pojedinom kolu se dodjeljuju priznanja za plasman po kategorijama te u ukupnom poretku. U ovoj sezoni održat će se sveukupno 5 natjecanja diljem Hrvatske. Natjecatelji kroz svih 5 kola osvajaju bodove koji se zbrajaju za ukupni poredak u Kupu. Ukupni pobjednik Hrvatskog kuharskog kupa uz ostale nagrade osvaja i veliku kristalnu kuhaču.  Najbolji pojedinci ostaju i u fokusu izbornika Hrvatske kulinarske reprezentacije koja sudjeluje na najprestižnijim međunarodnim natjecanjima popu Kulinarske Olimpijade, Bucuse d'Or-a i Svjetskog kulinarskog kupa.

Galerija slika

Podijeli