20 godina rada Udruge kuhara Vukovarsko srijemske županije

Kategorija vijesti
Na današnji dan prije točno 20 godina, osnovana je Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije. Svoj rođendan i 20 godina vrijednog rada, rukovodstvo i članovi Udruge proslavit će na Vinkovačkom Orionu časteći građane posebnim menuom, osmišljenim za ovu prigodu.

10. svibnja 2003. godine sve je krenulo radionicom tradicijskih jela u organizaciji gastro-turizma RH na kojem su sudjelovali i kuhari istočnog dijela RH. Baš ondje, u vinkovačkom hotelu Slavonija, rodila se inicijativa osnivanja Hrvatskog kuharskog saveza, a da bi se ona izrealizirala bilo je potrebno prethodno osnovati Udruge kuhara po regijama ili županijama.

„Osnivačkoj sjednici nazočili su glavni inicijatori Borislav Šimenc, Viliam Cvek te Damir Crleni kao predstavnici Gastro-turizma RH te kuhari iz Vinkovaca Barica Selan, Marica Drobina i Marija Bošnjak, tada ravnateljica Strukovne škole u Vukovaru”, prisjeća se Gale koji je odradio operativni dio registracije županijske Udruge kuhara.

U Varaždinu je krajem svibnja 2003. osnovan Hrvatski kuharski savez čime je Udruga kuhara Vukovarsko-srijemske županije, postala članica i od toga dana počela djelovati.

“Počeli smo raditi na promociji gastro karte – znači prikupljanja izvornih receptura i običaja kulturnog – povijesno-turističkog dijela gastronomije ovog dijela RH. Nakon par godina su nam se pridružili i slastičari pa smo dalje djelovali kao Udruga kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije”, istaknuo je dugogodišnji predjednik Udruge, Jozo Gale.

U dva puna desetljeća vrijednog rada Udruga je uz potporu Saveza  između ostalih aktivnosti organizirala 17 Kup natjecanja, Kuharski kongres, predstavljala se na raznim gastromanifestacijama u Hrvatskoj i Europi, sudjelovala u brojnim humanitarnim aktivnostima, izdavala kuharice sa Slavonskim jelima. Dobili su i kuhara godine Ivicu Ljubeka u izboru HTZ-a, istaknuta članica Ana-Marija Stanković bila je najbolja na Državnom kuharskom prvenstvu, osvajala je i Hrvatski kuharski kup baš kao i njena kolegica Marija Bošnjak, a obje su predstavljale Hrvatsku i na Svjetskom kuharskom kupu i Kulinarskoj Olimpijadi. 

Svoja postignuća i uspjehe rado su dijelili i sa žiteljima  svoje županije koji su nerijetko mogli kušati slavonske delicije pripremane vrijednim rukama članova Udruge pa je  tako jedino prigodno da 20 godina rada proslave ponovno časteći  građane Vinkovaca.

Čestitkama na uspješnom djelovanju pridružuje se i predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, Damir Crleni zajedno s rukovodstvom Saveza i ostalim članovima Upravnog odbora te Vam želimo nastavak promocije Slavonske kuhinje i autohtonih namirnica, stvaranje novih kulinarskih majstora i još mnogo godina uspješnog rada. 
 

Galerija slika

Podijeli