Kuhari su pomogli s kuhačom u ruci i srcem na dlanu!

Kategorija vijesti
U organizaciji Hrvatskog kuharskog saveza i tvrtke Podravka kuhari iz svih krajeva Hrvatske priključili su se u pomoć stradalima na Banovini onim što najbolje znaju, kuhanjem. Na poziv Hrvatskog kuharskog saveza, gotovo da nije bilo kuhara koji se nije javio i priključio pa su tako za stradale kuhali majstori kuhače iz svih krajeva Hrvatske, od Dubrovnika do Vinkovaca.

Podravka i njezini kulinarski promotori uvelike su nam olakšali nabavu svih potrebnih namirnica no uz njih je u tome, uz sve dobre male ljude i građane koji su donirali, sudjelovalo preko pedesetak različitih dionika, tako da nam niti u jednom trenutku nije nedostajalo mesa, ambalaže, povrća, pribora, opreme, transporta, a sav višak namirnica usmjeravali smo u skladište te su one iskorištene na drugim kuharskim punktovima diljem Sisačko-moslavačke županije.

Zahvaljujemo se svima, ali ponajviše Osnovnoj školi 22. lipnja u Sisku i ravnateljici Azri Radenović na spremnosti da pomogne u svakom trenutku i ustupanju prostora u kojem smo mogli raditi. Veliko hvala na suradnji Nacionalnoj udruzi ugostitelja i Chef kuha doma koji su prvi izašli na teren, u najteže pogođeno područje te u nekoliko dana napravili strahovit posao osiguravanja opreme, namirnica, logistike i kuhara za pripremu 15000 obroka dnevno.
Veliki doprinos humanitarnoj akciji dala je i naša krovna svjetska organizacija Worldchefs koja je na naš poziv uputila sve svoje članice na donacije tako da smo dobivali podršku porukama, mailovima, ali i uplatama na račune Zaklade Solidarna i Crvenog križa iz 120 država svijeta.

Hrvatski kuhari su ponovno pokazali da su planine od ljudi, srca velikog kao slavonska ravnica i duše ogromne kao Jadransko more. Njima je u Sisku svaki trenutak bio najteži, ali baš kad je bilo najteže oni su bili tu, na prvoj liniji, pomagali svojim ljudima i to im nitko ne smije i ne može oduzeti. 

Stoga smo i napisali ove redove. Ne kako bi smo promovirali pojedince koji su stigli pomoći, već nam je želja bila nekako zabilježiti proteklih dva tjedna, prenijeti emocije i priče kuhara koji su svjedočili katastrofi koja je zadesila nesretno stanovništvo Banovine. U kratkoj hrvatskoj povijesti nikad se u tolikoj mjeri nisu ujedinili hrvatski kuhari i ugostitelji i pokazali snagu i moć bijelih bluza.


U prvoj smjeni netom prije nove godine otišli su Slavonci iz Vinkovaca među kojima i kuharica Marija Bošnjak:

-Kada sam vidjela poziv iz HKS-a ni sekunde nisam dvojila, odmah sam odlučila krenuti i nisam bila sama. Znate, jako je teško bilo što reći, kuhaš za prvi dan nove godine, a to nije svečani ručak i neki menu za lijepe trenutke, nego nešto toliko tužno i teško, ali ne daš se jer tim ljudima trebaš. Posebno me dotakao trenutak kada je u dvoranu, gdje smo bili, ušla majka s djetetom koje je napunilo samo 28 dana, jednostavno ne znaš što u tom trenutku reći, ali dobivaš dodatnu snagu da još više zapneš i da ti ljudi imaju barem taj topli obrok – kaže Marija Bošnjak. Odmah nakon Vinkovčana stiže nova grupa Slavonaca, timovi iz dvije slavonske županije, Osječko-baranjske i Virovitičko-podravske. U četiri dana koliko su proveli na stradalim područjima, slavonski kuhari su ostali bez riječi, ali velika srca i ponosni što su tim ljudima bar ne neki način uspjeli pomoći:

-Što reći, teško je bilo što nakon ovih proteklih dana suvislo složiti. Već prvu noć dok smo spavali probudio nas je potres i to gadan, pobacalo nas je s kreveta, svi smo bunovni skočili i potrčali van, no srećom kratko je trajalo, Kako je vrijeme prolazilo jednostavno nemaš vremena misliti na potres, ti ljudi moraju jesti, od lokalnog stanovništva do neumornih službi koje svakodnevno rade da stvore kakve-takve uvjete svima. Posebno su me se dojmili pogledi tih ljudi koji tamo žive, hajde ovi mlađi imaju elana i želje, i sami pomažu na sve strane, ali ovi stariji kao gledaju kroz tebe, vidiš im u očima da su potpuno prazni i bezvoljni. Odmah se sjetim sebe u Domovinskom ratu- Ja sam dijete Osijeka i sjećam se kada su me jedne noći probudili i sna, granate su padale na sve strane, i samo mi rekli digni se, moramo ići. Pobjegli smo, sklonili se, ali ovi ljudi su doslovno u sekundi istrčali iz svojih kuća i ostali s onim što su imali na sebi - priča osječki chef i kulinarski umjetnik Ivan Đukić te naglašava kako su dnevno isporučivali oko 1000 obroka, a posebno će jedan pamtiti:

-Poslužili smo juhu vatrogascima netom prije onog jačeg potresa u srijedu. Dečki su sjeli za stol, pojeli juhu i čekali obrok, no onda se zatreslo žešće i dok se okreneš, sirene sviraju, a njih za stolom više nema jer su pohitali pomagati kome treba. Doslovno ne stignu ni jesti, važno ime je pomoći. Tako smo se i mi osjećali, ne obazireš se na ništa, samo kuhaš i radiš jer ti ljudima treba pomoć-  kaže Đukić. Rođeni Orahovčanin, a danas žitelj Slatine, slavonski kuhar i kulinarski umjetnik  Dražen Šafar, čovjek poznat po ogromnoj pozitivi koji je nakon svega ostao s ogromnom knedlom u grlu:

-Teško nam je svima koji smo osjetili situaciju tamo, ali punog smo srca jer kada sam vidio koliko tim ljudima znači taj jedan obrok koji pripremimo i damo im, toliko si jak i toliko dobiješ snage za dalje da nije za vjerovat. Mi smo kuhali za sve, za bolnicu, HEP, vatrogasce i druge službe koje danonoćno rade te za lokalno stanovništvo koje je smješteno po domovima, ali smo i pakirali obroke i nosili na teren ljudima – priča Šafar te se prisjeća trenutka jačeg potresa u srijedu poslije podne:

-Moja ekipa je taman bila u transportu hrane između Gline i Petrinje. A autu nismo puno osjetili, ali kada smo vidjeli na nekoliko metara kako se ruši zid, bilo nam je jasno da je gadno treslo. Čekali smo da se to malo počisti da možemo proći dalje s hranom. Nema stajanja, ljudi moraju jesti. Kada smo vidjeli sve to što se tamo događa, npr. među nama je u tom domu bilo i dijete  od samo 24 dana, nevjerojatno, tužno – kaže Šafar te najavljuje već novi odlazak u Sisak i Petrinju.

HKS i Podravka kao organizatori stalno pozivaju i timovi se mijenjaju, nas su sada zamijenili kuhari iz Varaždina i drugih mjesta, stižu i Dalmatinci, a za koji danas dolaze i naši veliki prijatelji kuhari iz Slovenije predvođeni masterchefom Almom Rekič. Idući tjedan mi se ponovno vraćano s jednom ekipom i bit ćemo tu koliko možemo, naši objekti ne rade, na krov ne možemo, ali ovdje itekako možemo pomoći s kuhačom ruci i srcem na dlanu – zaključio je Šafar.

I ostali članovi timova su teško pronalazili riječi, a prepun dojmova i emocija je iskusni kuhar Zoran Putniković: Svašta sam u životu prošao, svugdje radio u svakakvim uvjetima, prošao kroz Domovinski rat, ali ovako što je još neviđeno. Teško je tim ljudima dati i riječ podrške, ne znaš što bi im rekao. Moram naglasiti posebno našu složnost u tim teškim trenucima, radili smo naporno, ali svi kao jedan, jer smo samo mislili i usredotočili se na te jadne, nesretne ljude – zaključio je Putniković.

Nakon Slavonaca na prvu liniju stižu Varaždinci. Mladi kuhar Marin Sambolek nije vjerovao ono što je očima gledao svakog dana: Nakon situacije koja se dogodila te prizora koji su se vrtjeli na TV-u, odlučio sam da jednostavno moram biti tamo, pomoći tim ljudima na bilo koji način. Nakon što smo tamo počeli kuhati i nakon podjele prvih obroka, javili su se miješani osjećaji tuge i sreće. Zašto? Na ljudima se moglo vidjeti da su zadovoljni i sretni nakon toplog obroka, te nas je to još više uzdrmalo, a opet s druge strane ispunilo jer smo koliko toliko uspjeli pomoći.  Dojmovi se još nisu slegli, prva noć je bila stresna, mislim da se nitko od ekipe nije pošteno naspavao, bio nam je to prvi dan tamo, a tlo je konstantno podrhtavalo. Emocije su isto tako još prisutne, mi smo odradili što smo naumili i pomogli na neki način, ali na kraju dana smo se vratili u svoju realnost, a tko zna kad će se tamo sve vratiti u normalu. Najviše će mi ostati u sjećanju ekipa, nas desetak se skupilo iz Slavonije, Istre, Dalmacije, Međimurja i Zagorja. Nemoguće je riječima opisati koliko je u toj kuhinji bilo prisutno emocija i volje za pomaganjem. Naposljetku se nadam da će se sve ovo završiti na dobar način, a mi kuhari smo uvijek tu spremni za pomoć – kaže emotivni Marin.

Iz grada Podravke tvrtke koja ima slogan ''Od srca srcu'', Koprivnice, baš s tim motom nošena u Sisak je došla kuharica Nikolina Lončar:
- Javili smo se bez razmišljanja, dogovor je bio u 5 minuta. pošto je kod nas sve stalo, jednostavno smo osjećali potrebu da smo korisniji tamo nego to pratiti sve iz udobnosti doma. Stigli smo na novu godinu u pola 9 i priključili se ekipi koja je već krenula s kuhanjem. Prvi dan je bilo sasvim malo obroka te se ostatak tek dogovarao, 200 ručkova i oko 100 večera, a uz kuhanje prihvatili smo se i organizacije kuhinje i primanja narudžbi, novih lokacija kojima bi dostavljali hranu tako da smo već do nedjelje došli do 500 ručkova i 200 večera. Dalje je svakim danom rastao broj obroka, ali nije bilo važno. Tu smo, ti ljudi moraju imati toplo na  stolu. Najviše od svega me se dojmilo onaj trenutak susreta s ravnateljicom Osnovne škole  Sisak gospođom Azrom  koja nije mogla  suzdržati svoje emocije kad nas je vidjela u velikom broju voljne raditi i pomoći im u nevolji. To su trenuci koje nosiš sobom kroz cijeli svoj život. – priča Nikolina.

Anti Ojdaniću iz Solina nije bilo nimalo teško povući, s velikim dalmatinskim srcem došao je pomoći svome narodu. Otići tri dana kuhati za te ljude u velikoj nevolji je najmanje što se moglo napraviti. Skupila se ekipa od devet kuhara, članova naše Udruge. Svakodnevno smo pripremali gotovo 1000 obroka. Odlaskom na to područje vidjeli smo svu bijedu koju je potres ostavio iza sebe i probleme u kojem se svi ti ljudi nalaze. Dojma smo da je i puno gore nego što se može vidjeti u medijima i zato nam je zaista drago što smo mogli biti dio ove humanitarne akcije i pomoći onako kako to najbolje znamo i možemo, kuhanjem. Dobro nam je poznato da "kad se male ruke slože, sve se može", a tako i kada svatko da svoj mali doprinos, umnoženo dobijemo veliko djelo. Ljudi za koje smo kuhali su zahvalni za svaki topli obrok koji su dobili, a mi smo zahvalni što smo srcem i kuhačama mogli biti dio ove humanitarne akcije – priča naš Ante. 

A da su kuhari jedna velika i neuništiva svjetska obitelj koja gaji toliko zajedništva, prijateljstva i ljubavi, dokazuje i dolazak u Sisak, slovenske ekipe kuhara na čelu s njihovim masterchefom Almom Rekič:
- Kad sam saznala za tu situaciju, jednostavno sam osjetila potrebu priskočiti u pomoć kolegama kuharima. Kad sam vidjela, da HKS organizira humanitarno kuhanje odmah sam zvala predsjednika Damira, kao i naše kuhare iz društva, a potom smo stupili u kontakt s Akijem Vuckovićem, koji nam je puno pomogao s informiranjem i organiziranjem smještaja i sve što smo trebali. Moram reći da se odazvalo ogromno puno kuhara koji su htjeli pomoći i baš mi je bilo srce puno. Mi kuhari kroz svoj posao napravimo i odradimo puno humanitarnih akcija, ali ovako nešto što smo sada vidjeli u Hrvatskoj nikada neću zaboraviti. Prvo se ne zaboravlja, kako se cijela Hrvatska ujedinila za pomoć stradalima, kako sam sa ponosom gledala volontere sa svih strana, s toliko ogromnim srcima. Neizreciva čast i ponos mi je bilo raditi bar malo vremena sa njima. Drugo, što nikad neću zaboraviti je prizor kada se otvore vrata dvorane u školi, tek tada shvatiš situaciju, vidiš da su ti ljudi ostali bez svega. E, tad ti se srce stegne,duša zaboli od svih tužnih priča i to se nikad ne može zaboraviti. Iskoristiti ću ovim putem priliku, da se zahvalim HKS-u, Akiju za svu njegovu snagu još i za nas, svim volonterima i ljudima što su nas tako lijepo dočekali i ispratili. Hvala vam od srca dobri ljudi. – riječi su Alme Rekič žene nevjerojatnog kuharskog umijeća, ali još veće ljudske duše i srca.  

Hrvatski kuhari i njihovi prijatelji veliki su i istinski heroji, heroji koji ne trebaju hvalospjeve, ne trebaju zapravo ništa, jer ovim potezom su dobili sve, njihovo srce je puno, pomogli kad je bilo najteže i pomoći će opet, jer tako rade veliki ljudi čista srca.

U posljednjoj smjeni kuhali su Darko Klobučar i njegova ekipa kuhara iz Ličko-senjske županije koji su bili zaduženi i da kuhinju vrate u prvobitno stanje kako bi se prostor škole koji smo koristili mogao preobraziti natrag u školu i kako bi djeca od sljedećeg tjedna  mogla normalno krenuti na nastavu.

U posljednjih dva tjedna kroz "našu" je kuhinju prošlo 75 volontera iz čitave Hrvatske i susjedne Slovenije, koji su s puno ljubavi i pažnje pripremili više od 11000 toplih obroka i preko 600 doručka. Neizmjerno Vam hvala svima.

Povezali smo se s raznim ljudima dobre volje, ali i brojnim tužnim sudbinama. Mnogi naši volonteri će i dalje pomagati pojedinim obiteljima koje su upoznali na terenu, nećemo ih zaboraviti i samo se nadamo da nakon našeg odlaska nikome neće nedostajati topli obrok.

Sisak, Petrinja, Glina, Banovina... nosimo vas u srcu.
Doviđenja, ali ne i zbogom.     

Zahvala:

Osnovna škola 22.lipnja Sisak, Podravka, Dukat, Nacionalna udruga ugostitelja, Chef kuha doma, Worldchefs, Elmag Ludbreg, Rotary klub Varaždin, Rotary klub Samobor, volonteri Crvenog križa, Vrček, Prerada mesa i mesnica Kramarić, Promes Cvanciger, Cafe Skala, Rc Samobor, Mesnica Gotić, Udruga kuhara Osječko-baranjske županije, Udruga kuhara grada Orahovice, Udruga kuhara Varaždinske županije, Udruga kuhara Koprivničko-križevačke županije, Udruga kuhara Splitsko-dalmatinske županije, Društvo kuharjev in slaščičarjev Slovenije, Udruga kuhara i slastičara Bilogore, Udruga kuhara Primorsko-goranske županije, Udruga kuhara Ličko-senjske županije, Udruga kuhara Međimurske županije, DVD Vranjic, Grad Solin, Auto logistika d.o.o., Vivita d.o.o., Mesnica MeseCo, Mesnica Jagušić, Mesna industrija Danica Podravka, Kremenko d.o.o., Hotel Zlatan, Pekara Bošnjak, Mesnice Jagodanović, Trgovački centar Brod, Pečenje Tomislav Čop, OPG Opačak Suzana, 
Tery Trgovina Slavonski Brod, Žito grupa, Virovitičko Podravska Županija, Lovačka udruga Jastreb-Lukač, Mesoprerada Slatina, Gradsko Društvo Crvenog Križa Virovitica, OPG Čajkulić Ana-Marija, Sedlarica, OPG Vajda Ivica, Sedlarica, Udruga Orao Orahovica-Našice, Alan Grgić, Orahovica, LM PROM, Slatina, Chef d.o.o., NAVALIS d.o.o., Cromost d.o.o., OPG Srpak Palinovec, OPG Željko Novak, Prelog, OPG Radović Podbrest i svim građanima Hrvatske koji su donirali namirnice.

 

Tekst pripremili: Vladimir Grgurić i Aleksandar Aki Vucković

Galerija slika

Podijeli