Završili 14. Dani hrvatskog kulinarstva - poznati svi pobjednici

Kategorija vijesti
Nakon pokazanog znanja u tri kategorije i 14 potkategorija, Marin Sambolek iz varaždinskog restorana Nobel je prvak Hrvatske u kuharstvu, drugo mjesto zauzeo je Antonio Bukvić iz koprivničkog restorana Katarza, dok je treće mjesto osvojio Tomislav Greganić iz The Westin hotela, Zagreb. Državni prvak u slastičarstvu za 2022. godinu je Ivan Ergović iz Valamar Riviere.

Glavni su to rezultati 14. Dana hrvatskog kulinarstva, koji su protekla četiri dana održani u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama, gdje su se okupili najbolji hrvatski kuhari i slastičari.

Kulinarsko je druženje započelo u ponedjeljak Kamelija kupom, natjecanjem mladih budućih kuhara i slastičara, učenika završnih razreda srednjih kuharskih škola, a oni su svoje znanje pokazali u dvije kategorije. U slastičarskoj kategoriji pobjedu je odnijela Paola Vukić iz Srednje škole Pregrada pod mentorstvom Vesne Petravić. Kuharsko prvo mjesto pripalo je dvojcu iz Srednje strukovne škole Vinkovci, Ani Vrbovski i Franji Mikinac pod mentorstvom Marije Bošnjak. Svoje su znanje pokazali i njihovi kolege, profesionalni kuhari i slastičari. Prvo mjesto u ukupnom poretku pripalo je Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci.

Prvaci države i najbolje škole osvojili su, osim laskavih titula, novčanih i sponzorskih nagrada, i stipendije za školarinu na Visokoj školi Aspira.

Zadnji natjecateljski dan 14. Dana hrvatskog kulinarstva približio je Hrvatsku svjetskoj kulinarskoj eliti. Naime, Tomislav Karamarko iz zadarskog restorana Delimaris, njegov pomoćnik Gabrijel Benić i mentor Josip Vrsaljko postali su predstavnici Hrvatske na Europskom kvalifikacijskom natjecanju za sudjelovanje na najprestižnijem kulinarskom natjecanju, Bocuse d'Or Europe.

Bocuse d'Or je prestižno natjecanje i veliki izazov za najambicioznije kuhare. Na sljedećem koraku, Bocuse d'Or Europe, kuha se pred publikom od nekoliko tisuća gledatelja koju stvaraju užarenu atmosferu dostojnu nogometnih derbija, u stresnim uvjetima za koje se treba dobro pripremiti. Na sudjelovanje u ovogodišnjoj selekciji Hrvatske za europsko natjecanje za Bocuse d'Or pozvani su svi kuhari iz restorana s Michelin zvjezdicom ili Michelin preporukom, kuhari iz restorana hotela s pet zvjezdica te dosadašnji kuharski prvaci Hrvatske, a uz tim Tomislava Karamarka, izazovu je pristupio i Bruno Vokal iz zagrebačkog restorana Noel s pomoćnikom Valbonom Ajrulijem i mentorom Rudolfom  Štefanom. Oba mentora, osim što su pratili svaki korak svojih kuhara, morali su preko voditeljice komunicirati i s publikom što im kuhari rade, a bili su i sastavni dio osmeročlanog ocjenjivačkog suda u sljedećem sastavu: Damir Crleni, Ljubica Komlenić, Gianluca Tomasi, Alma Rekič, Branko Žufika i Marinko Jurešić. U odluci između ova dva vrhunska kuhara presudile su nijanse, a obje ekipe su samom prijavom na kvalifikacijsko natjecanje pokazale svoju veličinu, ambicioznost i želju za postizanjem samih kulinarskih vrhova. Suci su kao i svim drugim natjecateljima davali feedback nakon natjecanja kako bi u sljedećoj prilici znali što su radili dobro, a na čemu trebaju poraditi. 

Osim natjecateljskog djela, zainteresirani posjetitelji i kuhari mogli su sudjelovati i u radionicama slastičarke Sandre Jadek i njenog kolege po struci, Josipa Bošnjaka, s temama “Savršena mirror glazura”, “Francuska prhka tijesta”, “Vučeni i puhani šećer” te “Oslikavanje torti paint brush tehnikom”. Počašćeni smo bili i masterclass radionicama svjetski poznatih kuhara Gianluce Tomasia, Ljubice Komlenić i Alme Rekič, dok nam je okuse Grčke približila chefica Tsitsinoudi Magdalini. U sklopu manifestacije smo imali priliku naučiti i tehnike izrade tradicionalnih specijaliteta trnovečke makovnjače i mlinskog kolača, isprobali smo meso pripremljeno na Green Egg roštilju, i nove proizvode našeg pokrovitelja Podravke.

Manifestacija “Dani hrvatskog kulinarstva” još je jednom ugostila gotovo 150 kuhara i slastičara te je uspješno održana sa željom popularizacije kuharske i slastičarske struke, i stvaranja novih poznanstava na natjecateljskoj gastro sceni Hrvatske. Velika važnost svakom izdanju manifestacije posvećena je i edukaciji svih sudionika kroz sama natjecanja, radionice i uključivanje iskusnih međunarodnih sudaca u ocjenjivanje natjecateljskih kreacija. Zahvaljujemo svim sudionicima, sucima i posjetiteljima koji su podržali organizaciju i provedbu same manifestacije, te se veselimo sljedećem susretu na 15. Danima hrvatskog kulinarstva.

Hvala našem generalnom pokrovitelju Podravka koji već niz godina podržava ovu manifestaciju i time doprinosi razvoju hrvatskog kulinarstva. Hvala Dukat Hrvatska, Magma pokreće zabavu i Pelagos Net Farma od čijih su proizvoda naši natjecatelji kreirali predivna jela. Na suradnji smo zahvalni i Visokoj školi Aspira koja je dodatno motivirala naše natjecatelje.
Croatia Full of life, Ministarstvo turizma i sporta, Varaždinska županija i Varaždinske Toplice Tourist Board, srdačno zahvaljujemo na iznimnom doprinosu u provedbi manifestacije.
Podržali su nas i Belcolade Hrvatska, SomMar Adria,  ScanBox i ETEN, Puratos Konding d.o.o., Best-shop Varaždin, HEMCO, dobavljač japanskih noževa Born in Fire, DICK noževi, Varaždinsko bučino ulje, Franck, Knjižara Pink Panter u suradnji s Tork higijenskim potrepštinama te Gemma B&D i Bonavia Design koji su zaslužni za mobilne kuhinje u kojima su se stvarala mala remekdjela.
Program su obogatili i proizvodi lokalnih OPG-ova: OPG Pocedulić, Udruga pčelara Ludbreg, EKO Petrović, Ludbreški hren - Agro Altera, a uz njih Lepi Dečki Brewery i vinski lideri Varaždinske županije koji su osigurali dobru zabavu na domjenku. 
Veliko hvala i našim gostoljubivim domaćinima iz Hotela Minerva Varaždinske Toplice koji su nas ponovno ugostili i neumorno s nama surađivali u provedbi 14. Dana hrvatskog kulinarstva.
Još jednom upućujemo riječi zahvalnosti svima koji su nam na bilo koji način pomogli i doprinijeli uspješnoj realizaciji ove manifestacije.

Fotografije s natjecanja možete pregledavati na našoj facebook stranici na ovom linku 

Galerija slika

Podijeli