
Ministarstvo kulture i medija godinama pomaže zaštititi umijeće pripreme raznih tradicijskih receptura.
Hrvatski kuharski savez kreće u projekte s lokalnim zajednicama kako bi se što više tradicijskih receptura upisalo u Registar kulturnih dobara.
Nedavno smo imali priliku predstaviti Savez gospođi Horvatić i gospodinu Kuharu iz Ministarstva kulture gdje smo prezentirali kako Hrvatski kuharski savez podržava i održava tradiciju u profesionalnim kuhinjama te smo razgovarali o načinima kako bi se više receptura moglo zaštititi kao nematerijalno kulturno dobro.
U Registru kulturnih dobara mogu se naći soparnik, bregofska pita, zagorski štrukli, rudarska greblica, hrapoćuša, vitalac, kulin i dr., no ovdje se ne radi o zaštiti hrane, već umijeća same pripreme takve hrane tj. prehrambene prakse.
Za zaštitu umijeća pripreme hrane ključno je angažirati nositelje tradicije – kuhare, obitelji, restorane i gastronomske udruge, kako bi oni zajednički predstavili vrijednost tih praksi. Na taj način umijeće pripreme hrane ne bi postalo samo zaštićeni element kulture, već i atraktivni dio hrvatske gastronomske i turističke ponude.
Jedna od aktivnosti Saveza i Hrvatske kulinarske akademije bit će organizacija kulinarskih radionica za javnost, u našem kabinetu u hotelu Trakošćan, gdje će predavatelji biti poznati kuhari iz Hrvatske i svijeta, a i članovi lokalnih gastronomskih udruga koje će pokazati način izrade raznih tradicionalnih jela.
Bitno je očuvati kulturnu baštinu naše Lijepe Naše, no zašto to treba ostati samo na crkvama i utvrdama?
Pozivamo lokalne gastronomske udruge da nam se jave na hks.kuhar@gmail.com sa svojim idejama i recepturama kako bi im mogli pomoći oko realizacije zaštite njihove tradicijske kuhinje.