
Natjecanjem „Plitvička rapsodija“ natjecatelji su skupili i prve bodove u "borbi" za veliku kristalnu kuhaču. No ukoliko niste prisustvovali na prvom kolu, još nije kasno da se uključite jer po pravilima natjecanja, u konačni poredak uvrštava se najboljih 4 od 5 kola, odnosno za natjecatelje koji će sudjelovati u svim natjecanjima, obrisat će se najlošiji bodovi.
Pred nama je natjecanje u Solinu u organizaciji Udruge kuhara Splitsko-dalmatinske županije. Na natjecanju "Zlatna Solinka" natjecatelji će imati zadatak pripreminiti menu za 14 osoba na sljedeće namirnice:
Svečana hladna plata pripremljena od filea brancina, maslina i blitve
Toplo glavno jelo s prilogom pripremljeno od svinjskog buta, ružmarina i sezonskog povrća
Hladni desert pripremljen od čokolade, oraha, naranče i vrhnja za šlag (Dukat)
Domaćin osigurava besplatan smještaj za natjecatelje i glavne namirnice u sve tri kategorije.
Propozicije i program možete preuzeti na dnu teksta
Prijavnicu za natjecanje možete popuniti ovdje
Pravila Hrvatskog kuharskog kupa možete pronaći na dnu teksta zajedno s propozicijama i programom.
I ove godine predviđeno je pet natjecanja kroz godinu i to prema sljedećem okvirnom rasporedu:
1. kolo 28.-29. veljače, Plitvička rapsodija, Plitvička jezera - rezultate pogledajte ovdje
2. kolo 11. -12. ožujka, Zlatna Solinka, Solin
3. kolo 02. - 03. travnja, Zlatna jabuka, Vinkovci
4. kolo 25. – 26. rujna, Kuharski kup Slavka Večerića, Pregrada
5. kolo listopad, Bilogorko kolo, Bjelovar
listopad/studeni, Dodjela kristalnih kuhača, Koprivnica
O Hrvatskom kuharskom kupu:
Hrvatski kuharski kup je svojevrsni festival u cjelinu povezanih kulinarskih natjecanja koja se na razne zadane teme održavaju diljem Hrvatske. Sudionici Kupa na taj način upoznaju kolege iz čitave Hrvatske i raznovrsne autohtone namirnice kojima Hrvatska obiluje. Cilj kupova je popularizacija kuharske i slastičarske struke, poticanje izvrsnosti i napretka kuhara i slastičara, doprinos stvaranju kvalitetne stručne radne snage, poticanje interesa za deficitarna zanimanja, podizanje kvalitete ugostiteljskih objekata u Hrvatskoj, svekolika afirmacija kuharske i slastičarske struke i promocija kulinarskih majstora te hrvatskih namirnica. Posebna je pak zadaća ovih natjecanja kreativan i konkretan doprinos oblikovanju kulinarske prepoznatljivosti lokalne sredine, a time i unapređenje sadržajnosti i atraktivnosti njene cjelokupne turističke ponude. Iako se realizira u natjecateljskom formatu, Hrvatski kuharski kup je edukativno mjesto susreta kuhara i slastičara na kojem se izmjenjuju kulinarska iskustva, znanja i ideje te je najbolja platforma za afirmaciju mladih kuhara i prilika za usavršavanjem i stjecanjem novih kuharskih i slastičarskih vještina i znanja u pozitivnoj atmosferi i okruženju.
Na svakom natjecanju zadatak sudionika je pripremiti svečanu hladnu platu, toplo glavno jelo i desert na zadanu temu, odnosno namirnice. Zadane namirnice uvijek uključuju i autohtonu namirnicu kraja u kojem se natjecanje odvija a rad i kreacije natjecatelja prate i ocjenjuju članovi Ocjenjivačkog suda Hrvatskog kuharskog saveza. Natjecatelji su kuhari iz cijele Hrvatske, a svakom može pomagati i po jedan pomoćnik. Najboljima u pojedinom kolu se dodjeljuju priznanja za plasman po kategorijama te u ukupnom poretku. U ovoj sezoni održat će se sveukupno 5 natjecanja diljem Hrvatske. Natjecatelji kroz svih 5 kola osvajaju bodove koji se zbrajaju za ukupni poredak u Kupu. Ukupni pobjednik Hrvatskog kuharskog kupa uz ostale nagrade osvaja i veliku kristalnu kuhaču. Najbolji pojedinci ostaju i u fokusu izbornika Hrvatske kulinarske reprezentacije koja sudjeluje na najprestižnijim međunarodnim natjecanjima popu Kulinarske Olimpijade, Bucuse d'Or-a i Svjetskog kulinarskog kupa.